Castiga bani din arta

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 23:06
13243 citiri
Castiga bani din arta

Mitul "artistului flamand" a facut ca o specializare in arte liberale sau arte plastice sa fie considerata echivalenta cu sinucidere profesionala, spune site-ul EarnMyDegree.com. Astfel, meseriei de artist i s-a pus pecetea instabilitatii financiare, ceea ce a facut ca unii "creativi" sa devina contabili, in loc sa isi urmeze chemarea. Dar este acest mit adevarat?

Poti avea o slujba bine platita chiar si fara un master in economie sau fara sa trebuiasca sa faci 10 ani de medicina. Este vremea sa castigi bine din dragostea ta pentru arte. Iata cum poti face acest lucru.


Intra in lumea digitala

Pictura in ulei nu se demodeaza niciodata, insa pixelii sunt mult mai profitabili pe piata actuala. Investeste intr-un program de pictura digitala, astfel incat sa fii in pas cu timpurile, dar sa ramai fidel si artei traditionale.


Alege-ti arta ca specializare secundara

La fel ca si cererea si oferta, arta si marketingul sunt doua fete ale aceleiasi medalii. Alege-ti business-ul ca specializare principala si arta ca a doua specializare. Astfel, vei invata sa faci un plan de afaceri, pentru ca arta ta sa devina profitabila.


Invata sa te vinzi

Artistii mor de foame atunci cand creativitatea nu se potriveste cu cererea de pe piata. Chiar daca ai talent, lucrarile tale trebuie sa fie pe placul unei galerii sau al unei companii pentru a castiga bine. Vezi care sunt tendintele pietei si actioneaza.


Gandeste in patru directii

Artistii, precum si venitul lor intra intr-una din urmatoarele categorii (veniturile din paranteza sunt cele medii anuale castigate de artistii din Statele Unite):

•    Art Director - spravegheaza procesul de design, layout-urile, copywriting-ul etc. (68.100 dolari)

Artist multimedia - animatori, graficieni si dezvoltatori de jocuri (51.350 dolari)

Artist plastic - pictori, sculptori si ilustratori (41.970 dolari)

•    Artist mestesugar - ceramica, textile, sticlarie etc. (24.090 dolari)



Potrivit lui Daniel Pink, autor al cartii A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future, sarcinile analitice (care folosesc mai mult partea stanga a creierului) sunt externalizate din ce in ce mai mult. Astfel, apar tot mai multe oportunitati de slujbe "artistice", destinate celor care isi folosesc mai mult partea dreapta a creierului - slujbe care necesita intuitie, recunoasterea modelelor si intelegerea intregului.

Fa-te profesor

Arta s-a intors de ceva vreme in programele scolare. Studiile neurologice arata ca arta le stimuleaza elevilor functiile cognitive. Astfel, apare pentru artisti o noua oportunitate pentru o cariera. Fie ca invata in scoli normale sau in institute de arta, elevii au nevoie de profesori care sa ii indrume si care sa ii inspire.

Desenator de felicitari

Iti poti castiga existenta facandu-i pe oameni sa rada, sa planga sau sa isi aduca aminte. Jumatate sentimentala, jumatate amuzanta, industria cartilor postale valoreaza 7,5 miliarde de dolari numai in Statele Unite si este perfecta pentru creativii liber-profesionisti.

Redactor de proiecte pentru finantare

Poate ca talente gasesti peste tot, insa banii nu sunt chiar atat de multi. Daca vrei sa strangi fonduri pentru artisti, trebuie sa stii cum sa convingi. Invata sa scrii proiecte pentru finantari si, pe langa banii pe care ii vei castiga, vei avea si satisfactia de a vedea cum iau viata operele artistice.

Dezvoltator de jocuri

Acest domeniu nu doarme niciodata, pentru ca gamerii sunt intotdeauna in asteptarea urmatorului produs care sa ii captiveze. Nu evita nici sa-ti transformi un hobby intr-o meserie - poti deveni tester de programe si jocuri, poti scrie documentatie pentru acestea si chiar mai mult.

Arhitect

Aceasta cariera, pentru care ai nevoie de ambele emisfere ale creierului tau, este in continua crestere, odata cu dezvoltarea infrastructurii si a oraselor. Pentru a reusi in meserie, e bine sa stii si sa lucrezi cu cateva programe informatice de specialitate.

Curator

Iti place istoria, iti plac lucrurile vechi, frumoase si bine pastrate? Pe post de curator, vei face ceea ce iti place, precum si sarcini administrative, de PR, strangeri de fonduri sau grafica (pentru afise, prezentari de colectii etc.).

Brand manager

Globalizarea, inmultirea produselor si cresterea concurentei duc la o dezvoltare rapida a slujbelor. Managerii impletesc creativitatea cu cunostintele economice, pentru a face ca marca pe care o reprezinta sa iasa in fata si sa se vanda mai bine.