Care este cea mai mare frica a angajatilor tai?

Marti, 03 Mai 2011, ora 15:23
3229 citiri
Care este cea mai mare frica a angajatilor tai?

Anxietatea reprezinta o problema majora cu care un angajat ambitios se poate confrunta in orice moment. Teama de a vorbi in public, teama de a interactiona cu alti oameni si chiar teama de a nu atinge o anumita performanta ii impiedica pe multi sa evolueze si chiar sa obtina o promovare. Un manager trebuie sa tina cont de aceste fobii si sa le inteleaga, daca vrea sa obtina cele mai bune rezultate de la oamenii din echipa sa. 

Cel mai important este sa realizezi ca desi cei care sufera de o fobie sunt constienti ca frica lor este irationala, de cele mai multe ori acestia nu sunt capabili sa isi controleze emotiile.

Medicul psiholog Aurelia Moraru sustine ca fobiile pot avea cauze combinate, care difera de la o persoana la alta.

“Trebuie sa ii faci o analiza profunda si sa isi doreasca sa fie motivat ca sa ajungi la cauzalitate. Exista si solutii, iar o solutie foarte buna este optimizarea personalitatii, individual sau in grup. Managerii pot sa apeleze la un psiholog pentru a gasi cauza, pentru a aduce echilibrul si pentru a antrena competentele angajatului in domeniul respectiv”, sustine aceasta.

Fobii care pot afecta cariera

Una dintre temerile comune ale americanilor este teama de hartie, iar oamenii care se confrunta cu acest sentiment sunt constienti ca reactia de panica la vederea unui top de hartie nu are nicio logica, potrivit publicatiei Forbes.

Aceasta constientizare, insa, nu ii impiedica sa paraseasca incaperea in urmatorul moment.

Printre fobiile des intalnite in mediul office se afla si teama de a lucra cu cifre, teama de a lua o decizie, teama de carti sau chiar computere, insa pentru niciuna din aceste fobii nu exista o explicatie ancestrala si tocmai de aceea ar putea parea irationale sau cel putin greu de inteles.

Obiectul in sine nu reprezinta o amenintare reala, insa o experienta nefasta legata de el se poate transforma intr-o adevarata trauma pentru restul vietii, pentru ca oamenii au o capacitate incredibila de a  crea o reprezentatie simbolica pentru orice tip de obiect, spun specialistii in psihologie citati de Forbes.

Fobia sociala, o problema pentru foarte multi angajati

Toate temerile legate de locul de munca au fost diagnosticate de catre specialisti prin termenul “anxietate sociala”.

Exista doua tipuri diferite de anxietate sociala care afecteaza o mare parte din angajati in acest moment, fobia sociala generala si anxietatea cauzata de obtinerea performantelor.

Unii oameni se tem de interactiunile sociale

Fobia sociala generala este o problema grava si reprezinta teama de majoritatea formelor de interactiune sociala, fie ele si pasive.

Atingerea performantelor poate cauza anxietate

“Anxietatea de a nu atinge performanta se datoreaza unor asteptari foarte mari, atat ale persoanei care are aceasta problema cat si ale superiorilor.

In general, superiorii stabilesc un standard mai ridicat in conditiile in care orice asteptare trebuie stabilita rational si cu pasi mici. Este posibil sa existe antecedente, experiente in care au existat insuccese si angajatul nu va mai avea curaj sa incerce” este de parere Aurelia Moraru, medic psiholog.

Acest tip de anxietate se concretizeaza deseori prin teama de a vorbi in public sau teama de a indeplini anumite sarcini sub ochii intregului grup.

Pentru multi oameni cu astfel de probleme, simpla lor prezenta intr-o sedinta poate fi suficienta pentru a ridica nivelul de anxietate la un punct in care sa nu mai fie capabili sa “functioneze” normal.

Teama de a vorbi in public este cea mai periculoasa pentru cariera acestor oameni, deoarece ii poate impiedica sa isi demonstreze potentialul si sa obtina o promovare, spun psihologii.

“Principalul motiv pentru fobiile sociale este autoevaluarea, in special pentru teama de a vorbi in public. Fondul sensibil, timiditatea, lipsa de exercitiu si de incredere in propria persoana sunt alte cauze pentru aceste trairi” a declarat Aurelia Moraru, medic psiholog pentru Bloombiz.ro.

Frica de a fi abandonat, sentimentul de respingere, teama de a pierde un statut si chiar frica de a fi ridiculizat se pot afla si ele la baza celor mai multe fobii care par bizare.

#angajati, #anxietate, #fobie, #frica, #job, #loc de munca, #performantele angajatilor , #Stiri Locuri de munca