Capitala a primit, in 2008, 1.500 de muncitori straini, cei mai multi din Turcia

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 11:06
1755 citiri
Capitala a primit, in 2008, 1.500 de muncitori straini, cei mai multi din Turcia

Companiile din Bucuresti au adus cel mai mare numar de muncitori straini in primele patru luni ale acestui an - peste 1.500, urmate de cele din Constanta - 400, Bacau - 200, Sibiu si Galati - 100.In Capitala, predomina muncitorii veniti din Turcia, Moldova si China, potrivit datelor furnizate pentru Business Standard de Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI). Cei mai multi lucreaza in constructii, productie, servicii si comert. In Constanta, pe de alta parte, majoritatea muncitorilor straini sunt chinezi, vietnamezi si, din nou, moldoveni, acestia lucrand pe santierele navale si in constructii. In Bacau, cei mai multi straini vin din Bangladesh si lucreaza in constructii, urmati de moldoveni, rusi si ucraineni, care se angajeaza, in special, ca soferi pe camioane de mare tonaj.


Muncitorii filipinezi, turci, moldoveni si chinezi sunt majoritari in Sibiu, acestia lucrand in confectii, ca mecanici si tinichigii auto, hamali sau ca muncitori necalificati. Companiile din Galati au apelat la muncitori din Moldova, Turcia si India, cei mai multi lucrand in constructii navale si civile, iar meseriile predilecte sunt cele de sudor si agent de vanzari.


In primele patru luni ale acestui an, peste 2.800 de cetateni straini din state terte au primit autorizatii de munca pe teritoriul Romaniei, potrivit Oficiului Roman pentru Imigrari (ORI). Cei mai multi din strainii care au cerut permis de munca sunt cetatenii turci - 1.077, urmati de cei din China - 462 si de cei din Republica Moldova - 319. De asemenea, in primele luni ale acestui an, pe piata muncii au intrat si multi cetateni vietnamezi (207).


In ultimii ani, Romania a devenit o destinatie preferata si de muncitorii din state precum Bangladesh si Filipine. Companiile de pe plan local au angajat peste 180 de muncitori din Bangladesh si peste 130 de filipinezi. Muncitorii din aceste state ii depasesc ca numar pe cei proveniti din tari vecine, precum Kazahstan, Ucraina sau Belarus.


Cei mai multi muncitori din statele vecine vin din Ucraina - 134. Cei mai multi straini au venit, anul acesta, pentru locurile de munca vacante din Capitala, peste 1.500. In Bucuresti, predomina muncitorii straini veniti din Turcia, Moldova si China, iar domeniile de activitate care au solicitat cel mai mult importul de muncitori din state non-UE sunt constructiile, productia, serviciile si comertul.


Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, aproximativ 200.000-300.000 de straini vor intra pe piata muncii din Romania pana in 2013. Pana la 1 iulie 2007, angajatorii din Romania erau obligati sa plateasca fiecarui cetatean strain cel putin salariul mediu pe economie, fapt care bloca, practic, tentativele de economisire a costurilor, scriu cei de la Business Standard.


In prezent, muncitorii straini pot fi platiti doar cu salariul minim pe economie. Companiile de recrutare autohtone primesc frecvent solicitari de colaborare din partea unor firme din tari exotice, care se ofera sa aduca muncitori calificasi sau necalificasi pe piata locala. Oferte vin din Indonezia, Filipine, Vietnam, Nepal si Bangladesh. Aproximativ 50.000 de straini sunt prezenti pe piata locala a fortei de munca, dintre care circa 30.000 de muncitori. In prezent, exista muncitori maghiari care fac naveta in Romania, pentru a lucra la constructia de drumuri in nordul tarii.