Capcanele puterii, in varful companiei

Luni, 06 Iunie 2011, ora 17:27
1808 citiri
Capcanele puterii, in varful companiei

Pozitia de conducere si aptitudinile personale furnizeaza multi factori care sporesc puterea unui lider autentic. Daca nu esti atent, insa, toate aceste surse de putere se pot transforma foarte usor in factori de asanare a puterii tale si scad implicit influenta ta asupra celor din jur. 

Iata cateva dintre cele mai importante surse de putere si cum pot ele sabota orice lider, potrivit Business Week.

Puterea  de cunoastere

Aptitudinile si inteligenta de care dai dovada in realizarile tale marcheaza in mod evident pentru cei din jur puterea de cunoastere pe care o detii.

Liderii care sunt recunoscuti pentru puterea lor de cunoastere au o influenta de trei ori mai mare decat managerii obisnuiti.

Cu toate acestea, daca refuzi cu orice pret sa spui ca nu stii un anumit lucru, adopti automat atitudinea de “atotstiutor” si nu acorzi suficienta incredere adevaratelor surse de informatii si, implicit, risti sa clachezi.

Puterea de expresie

Un lider, in general are capacitatea de a comunica expresiv si puternic atat in scris, cat si oral. In cea mai dinamica forma a sa, elocventa poate spori influenta pe care liderul are asupra celor din jur.

Cand vorbesti prea mult si asculti prea putin, cand ai ticuri verbale si refuzi contributiile celorlalti intr-o conversatie, iti anulezi singur credibilitatea si puterea in companie.

Puterea de atractie

Puterea de atractie se reflecta in capacitatea de a atrage oameni in jurul tau, de a-i face sa te placa, uneori chiar in detrimentul altora.

Atractia poate fi fizica, dar poate veni si din interior, cauzata de caldura, intelepciunea si valorile pe care le ai.

Atractia este una dintre cele mai mari surse de putere pentru un lider, care poate tripla influenta asupra oamenilor si eficienta, per total.

Aroganta, o aparitie neingrijita, un stil nepotrivit de imbracaminte, glumele nesarate pe seama altora sau tendinta de a incalca spatiul intim al celor din jur sunt factori care anihileaza complet puterea ta de atractie.

Puterea asigurata de renume

Modul in care esti perceput in diferite comunitati, fie ca este vorba de viata profesionala sau de cea personala , iti asigura o reputatie.

Reputatia trebuie ingrijita cu atentie, pentru ca efectul sau de halo te ajuta sa fii un lider cu adevarat puternic.

Atunci cand ignori asteptarile comportamentale sau normele sociale din comunitatile in care te dezvolti, atunci cand gresesti si nu iti asumi responsabilitatea sau pur si simplu nu te gandesti la consecintele deciziilor tale, iti patezi singur reputatia.

Puterea vointei

Dorinta de a detine puterea, in combinatie cu un curaj foarte mare de a actiona alcatuiesc forma finala a puterii de “a vrea”.

Secretul marilor lideri ai lumii este chiar dorinta de a face lucruri la care altii nici macar nu viseaza.

Daca iti este teama de esec sau de competitie si decizi sa te retragi in fata unui concurent aparent mai puternic, iti subminezi singur puterea care iti este acordata prin titlul de conducator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Apple a pierdut poziția de lider pe piața smartphone-urilor. Compania care i-a luat locul
Livrările de telefoane iPhone au înregistrat o scădere de aproape 10% în primul trimestru al acestui an, afectate de intensificarea competiţiei venite din partea producătorilor de dispozitive...
#asanare a puterii, #capcane ale puterii, #leadership, #lider, #putere , #Stiri Locuri de munca