Canicula aduce masuri de protectie a salariatilor

Miercuri, 06 Iunie 2007, ora 00:00
1765 citiri

Inspectia Muncii recomanda angajatorilor sa ia masuri minimale de protectie a salariatilor, ca urmare a temperaturilor crescute inregistrate in ultimele zile si a prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie si Hidrologie pentru urmatoarea perioada.

Pentru cei care lucreaza in aer liber se va reduce intensitatea si ritmul activitatilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite.

Pentru cei care lucreaza in spatii inchise se va asigura ventilatia la locurile de munca. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor este necesar sa se asigure de catre angajator: apa minerala, cate 2-4 litri/persoana/schimb, echipament individual de protectie, dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura conditiile reglementate prin lege, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, vor hotari reducerea programului sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru, conform Ordonantei de urgenta nr.99/2000.

In perioada imediat urmatoare, Inspectia Muncii va intensifica actiunile de control privind modul de aplicare a prevederilor Ordonantei 99/ 2000 cu scopul de a preveni imbolnavirile profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme.

In sensul Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000, temperaturi extreme sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc 37 grade Celsius sau care, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Pe de lata parte, ANMH are obligatia de a comunica zonele in care temperatura, respectiv indicele temperatura - umiditate, atinge pragurile valorice, precum si zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depasirea acestor praguri.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)