Candidatul supracalificat: un risc sau un avantaj pentru companie?

Luni, 09 Mai 2011, ora 15:35
2175 citiri
Candidatul supracalificat: un risc sau un avantaj pentru companie?

Calificarea foarte inalta a ajuns sa reprezinte o problema atunci cand un candidat aspira la un post de nivel mediu, in domeniul sau. Astfel, oameni cu o pregatire foarte buna intalnesc mari dificultati in incercarea de a obtine un post, iar companiile refuza un capital considerabil de cunostinte si experienta de teama unui eventual "abandon". Pentru orice alegere exista o justificare, insa fara asumarea unor riscuri nicio companie nu poate atinge succesul. 

Ideea ca o persoana se va plictisi, va fi lipsita de motivatie si, in consecinta, va parasi cu prima ocazie compania pare a fi totusi mai mult o idee preconceputa decat o idee care reflecta realitatea.

Rareori se intampla ca oamenii sa plece doar pentru simplul fapt ca se simt prea buni pentru postul respectiv, spun expertii in HR citati de Harvard Business Review.

Exista specialisti care sustin ca exista chiar mai multe avantaje decat riscuri in a angaja oameni supracalificati, mai ales daca reusesti sa ai o perspectiva de ansamblu a nevoilor companiei, pe viitor.

Iata cateva lucruri pe care sa le iei in considerare data viitoare cand te intrebi daca sa angajezi sau nu un om supracalificat.

Supracalificat sau cu prea multa experienta?

Supracalificarea poate fi definita prin indeplinirea sau depasirea cerintelor la nivel de aptitudini, iar un numar mare de diplome in CV nu inseamna un candidat neaparat calificat.

Nici macar o experienta vasta, daca ea nu are nicio legatura cu jobul de acum, nu inseamna ca omul aflat in fata ta este supracalificat.

Gandeste-te ca exista motive intemeiate pentru care candidatul aspira la acest job si gaseste modalitati sa “profiti” de intreaga sa experienta.

Priveste imaginea de ansamblu a postului oferit

Daca iei in considerare un candidat supracalificat, cauta modalitati prin care sa adaptezi postul la aptitudinile sale.

Angajand un om supracalificat sporesti productivitatea si ai ocazia de a te dezvolta, iar omul proaspat angajat ar putea reprezenta un mentor pentru cei din jur care sa lanseze provocari profesionale si sa aduca o plusvaloare in arii neacoperite de membrii organizatiei.

Ai grija cum prezinti situatia

Ai nevoie de un plan cat mai clar pentru evolutia sa, in viitor.

Fie ca te gandesti la o promovare, o miscare laterala sau integrarea intr-un nou proiect, trebuie sa prezinti situatia dincolo de stadiul initial in care aptitudinile lui sunt prea putin puse in valoare.

Asigura o remuneratie la nivelul meritat

Chiar daca pare tentant sa cumperi oameni talentati cu un salariu mic, expertii te sfatuiesc sa nu faci asta.

Daca acel candidat este intr-adevar unul de calitate, te afli in stransa competitie cu concurenta si atunci chiar risti sa primeasca o oferta mai buna si sa plece.

In cazul in care omul insista sa ramana pe postul oferit de tine, asigura-te ca i-ai explicat foarte clar posibilitatile companiei din viitorul apropiat si ca este perfect constient in ce afacere intra.

#candidat supracalificat, #interviu de angajare, #job , #Stiri Locuri de munca