Cand se intoarce diaspora acasa

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 07:54
1569 citiri
Cand se intoarce diaspora acasa

De la inceputul anului scriu aici despre faptul ca Romania se confrunta cu un deficit pe piata muncii si ca acest deficit va creste in anii ce vor veni.

Cauzele sunt clare si le-am mai detaliat: incapacitatea sistemului de Educatie de a pregati absolventii pentru piata muncii (la pachet cu desfiintarea scolilor de arte si meserii) si proasta guvernare, coruptia si lipsa de respect cu care majoritatea administratiilor au guvernat.

Tocmai de aceea, m-am bucurat sa aud, in urma cu cateva seri, o declaratie a doamnei Olguta Vasilescu, care afirma ca si-ar dori ca romanii sa se intoarca in tara, pentru a ocupa locurile de munca libere din sectoare precum IT-ul sau agricultura.

Spun ca m-am bucurat, pentru ca de aproximativ trei ani sunt implicata alaturi de alti oameni de afaceri, precum Felix Patrascanu sau Marius Bostan, intr-un proiect care se numeste RePatriot, si care si-a propus sa convinga romanii sa se intoarca acasa si sa investeasca in comunitatile pe care le-au parasit in cautarea unei lumi mai bune.

Beneficiile sunt evidente. In primul rand, am stopa trendul natalitatii care arata ingrijorator. Studiile arata deja ca intr-o jumatate de secol in tara vor mai fi doar 12 milioane de romani. In al doilea rand, revenirea romanilor acasa ar aduce si un bagaj antreprenorial, o etica a muncii si chiar modele de business care lipsesc inca in anumite comunitati romanesti.

Proiectul inceput de noi, si pe care il finantam integral din banii nostri, face apel, in mod evident, si la sentimentele nationale si la dorul romanilor de peste granita. Ca roman care am locuit o lunga perioada de timp in Germania si in Venezuela, pot spune ca oricate bucurii ai avea, mereu iti vor lipsi locurile in care te-ai nascut si in care ai copilarit.

Din pacate, insa, exista o problema pe care niciun program de tipul RePatriot nu o va putea rezolva: modul in care autoritatile se comporta atunci cand interactioneaza cu cetateanul. Nu s-a inventat inca niciun vaccin pentru nesimtire, aroganta, coruptie si hotie.

Romanii din diaspora nu pot uita modul in care au fost jigniti in ultimii ani, mai ales in momentele electorale in care au votat altfel decat ar fi vrut unii politicieni. Spuneam mai sus ca ma bucura declaratia doamnei Vasilescu, care a vorbit despre posibila intoarcere a romanilor in tara. Din pacate, insa, chiar doamna Vasilescu reprezinta perfect tipul de politician care i-a facut pe acesti romani sa-si paraseasca patria.

Dupa alegerile prezidential ...citeste mai departe despre "Cand se intoarce diaspora acasa" pe Ziare.com

#romani strainatate Romania , #Stiri Locuri de munca