Cand scuzele devin inamicul imaginii tale

Joi, 24 Februarie 2011, ora 14:19
4194 citiri
Cand scuzele devin inamicul imaginii tale

Multi dintre noi ne-am format un reflex din a ne cere scuze pentru orice miscare, iar studiile au aratat ca femeile o fac de doua ori mai mult decat barbatii. Motivul nu este unul de constrangere, asa cum ar putea considera multi, ci simplul fapt ca femeile au impresia ca i-au ofensat pe cei din jur, mult mai des decat isi fac barbatii griji pentru asta, potrivit Forbes.

Reflexul apare de cele mai multe ori atunci cand dam un telefon sau trimitem un e-mail si, desi avem senzatia ca am fost politicosi, aceste scuze pot avea efectul advers.

Vlad Dutescu, Managing Partner Sandler Training spune ca scuzele in exces ne afecteaza imaginea profesionala , ne afecteaza si increderea de sine si nu are nicio relevanta, ba chiar enerveaza persoana careia ii cerem scuze de prea multe ori.

"Mai ales in customer service si client service se dezbate problema asta, sunt unii care considera ca trebuie sa iti ceri scuze de doua trei ori. Din punctul nostru de vedere, este suficient sa iti ceri scuze o data si sa faci ceva care sa arate ca intr-adevar daca ti-ai cerut scuze inseamna ceva. Adica sa faci ceva concret pentru persoana respectiva, nu sa-ti mai ceri scuze o data", a declarat acesta pentru Bloombiz.ro.

Prin propriile cuvinte ii inducem senzatia de disconfort destinatarului, chiar daca disconfortul nu exista cu adevarat.

Ce obisnuim sa spunem

Dintr-o oarecare forma de educatie si o teama de a fi judecati prea aspru, ajungem sa nu mai valorificam propria parere la nivelul la care ar trebui si incepem sa ne judecam singuri afirmatiile, sabotand mesajul propriu-zis.

Multe mesaje pornesc cu formularea "imi cer scuze ca te deranjez", "imi pare rau daca sunt prea negativist", "iarta-ma daca parerea mea te ofenseaza in vreun fel".

Deseori oamenii recurg la scuze pentru a demonstra ca sunt constienti de actiunile lor, iar aceasta formulare este varianta mai scurta a afirmatiei "sunt perfect constient ca acest e-mail ti-ar putea parea prea...".

Specialistii Forbes sustin ca rezultatul obtinut in urma comunicarii nu se va alinia cu intentia ta, daca te acuzi singur, iar un e-mail care incepe prin formularea "imi cer scuze ca te deranjez" il va face pe destinatar sa creada ca este deranjat, chiar daca nu e.

Vlad Dutescu este de acord cu aceasta afirmatie, sustinand de asemenea ca "in mail, la telefon, oriunde, aceasta este cea mai proasta formula de inceput".

Daca incepi o conversatie prin expresia "imi cer scuze daca sunt prea volubil", interlocutorul va avea sentimentul ca folosesti prea multe cuvinte, inca de dinainte sa te asculte.

Cand te scuzi "ca te plangi", vei lasa impresia tuturor ca asta faci, pentru ca orice scuza este amplificata de puterea sugestiei, spun specialistii.

Scuzele prezentate exagerat slabesc puterea cuvintelor tale si chiar brandul personal, de aceea trebuie sa ai grija sa nu te etichetezi singur.

Nu-ti mai cere scuze inutil

Publicatia Forbes prezinta cateva modalitati prin care poti sa scapi de tendinta de a prezenta scuze, in exces.

Asculta-te

Fa un efort sa te detasezi putin de mesajul tau atunci cand vorbesti si sa auzi de cate ori repeti cuvintele "scuze", "imi pare rau" sau "iarta-ma".

Doar asa iti vei da seama cum aud ceilalti scuzele tale repetate la nesfarsit.

Fii atent la ce spui

Gandeste inainte de a vorbi, astfel incat sa te controlezi in momentul in care ai tendinta sa iti ceri scuze pentru ceva ce tie iti pare ca l-ar deranja pe interlocutor.

Sporeste-ti increderea in tine

"Ceea ce spunem noi de fiecare data este ca "nu poti sa faci omleta fara sa spargi ouale". E imposibil sa faci lucruri bune fara sa si gresesti, din cand in cand. In primul rand trebuie sa accceptam ca greseala face parte din regula jocului. Cel mai important e sa nu facem aceeasi greseala de doua ori, sa invatam din greselile pe care le-am facut, la fel cum este foarte important sa invatam si din lucrurile bune pe care le facem", a declarat Dutescu pentru Bloombiz.ro.

Odata ce te simti mai bine in propria piele nu vei mai avea tendinta sa te razgandesti cand iti spui parerea.

Scuzele in exces nu iti sunt de folos atunci cand vrei sa afisezi un comportament increzator in propria persoana, spun specialistii Forbes.

Asigura-te ca e cazul sa iti ceri scuze

Avand in vedere tendinta generala a oamenilor de a exagera cu scuzele, gandeste-te ca daca nu esti sigur ca gestul tau iti impune sa iti ceri iertare, cel mai probabil nu este cazul.

Evita sa incepi o propozitie prin scuze


Orice propozitie care incepe cu scuze va parea lipsita de sinceritate, de aceea specialistii te sfatuiesc sa folosesti scuzele in oricare alta parte a propozitiei, daca chiar e nevoie sa le prezinti.

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#ofensa, #scuze, #telefon , #Stiri Locuri de munca