Butunoiu: "95% dintre romani nu au sanse de marire de salariu in 2012"

Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 09:02
2761 citiri
Butunoiu: "95% dintre romani nu au sanse de marire de salariu in 2012"
George Butunoiu - Sursa foto: Stirileprotv.ro

Daca va frustreaza problemele financiare si aveti de gand sa incepeti noul an cu o cerere de marire de salariu, mai asteptati. George Butunoiu, cel mai cunoscut hedhunter din Romania, seful firmei George Butunoiu Executive Search, ne spune ca 95% dintre romanii nu au sanse sa capete bani in plus la leafa.

Butunoiu nu este ingrijorat de aceasta situatie, fiind de parere ca recesiunea nu a facut decat sa aduca lucrurile la normal pe piata muncii.

- Ce efecte au avut masurile de austeritate luate de Guvern asupra pietei muncii romanesti?

- Au avut un efect direct asupra mediului de stat (scadere cu 25% a salariilor - n.r.), asupra celui privat efectul fiind indirect. Eu nu cred ca a fost o situatie dezastruoasa, ci din contra. De la inceputul anului si pana in august, afacerile au crescut. Odata cu 4 august, cand au cazut bursele din toata lumea, totul a inghetat. Companiile au ramas in stand-by pentru a vedea ce se mai intampla.

Daca a existat panica in randul angajatilor si angajatorilor romani, cauza a fost una externa, datorata crizei despre care se vorbeste in Europa.

- Ce asteptari sa avem de la anul 2012? Vom castiga mai mult?

- Nici vorba de salarii mai bune in 2012. Fie ca raman la locul de munca actual, fie ca si-l schimba, 95% dintre angajati nu au de ce sa spere la salarii mai mari. Sunt foarte putini cei care au baze reale pentru a spera la asa ceva.

In acest moment, doar 20% dintre cei care se prezinta la un interviu au fost vanati de angajator, ceea ce inseamna ca doar acestia vor veni pe un salariu mai mare.

- Cand putem sa luam in calcul o cerere de marire de salariu?

In primul rand, romanii trebuie sa astepte reevaluarea din aprilie a Fondului Monetar International. In cazul in care concluziile FMI vor fi ca nu exista pericol de reintoarcere a crizei si recesiunii, vor urma o luna sau doua de inertie, dupa care, din vara-toamna, ne putem gandi la mariri de salarii.

- Ce trebuie sa faca o persoana care va ramane in 2012 fara loc de munca?

In primul rand, trebuie sa-si dozeze cheltuielile si sa-si puna bani deoparte pentru a putea trai sase-noua luni sau chiar un an. Am vazut foarte multe persoane care nu fac acest lucru, cu toate ca este de bun simt. Persoane care continuau sa mearga in vacante dupa ce erau date afara de la locul de munca.

- Avem nevoie de jumatate de an pentru a ne gasi un nou job?

- Cand nu este criza, durata medie la nivel European de gasire a unui loc de munca este de sase luni. Acum depaseste sapte-opt luni. Romanii erau obisnuiti sa se reangajeze intr-o luna, ceea ce era aberant.

- Cat de sanatos este sa ne gandim la reprofilare in momentul in care ne pierdem jobul?

- Reprofilare? Nicio sansa. In timp de criza nu ai sanse sa gasesti loc de munca in alt domeniu, in conditiile in care este bataie pe joburi. De ce te-ar angaja cineva din alt domeniu? Ca sa-ti testeze aptitudinile pe firma lui? Acest lucru se intampla doar in perioadele de crestere economica, deoarece nu gaseai oameni cu profilul dorit.

Plus ca daca te gandesti la reprofilare, trebuie sa iei in calcul o scadere dramatica a veniturilor.

- Ce sfaturi aveti pentru elevii si studentii care isi aleg acum cariera? Ar trebui sa le schimbe criza modul in care isi iau deciziile?

- Chiar daca este criza, chiar daca este crestere economica, oamenii trebuie sa-si urmeze vocatia. Fac acest lucru aproximativ 30% dintre elevi si studenti, cei care se duc la medicina, inginerie sau istorie. In rest, "turmele" merg spre studii economice si drept, deoarece se intra mai usor. Acestia nu vor fi niciodata profesionisti adevarati.

- Ce ne-a invatat criza?

Am devenit mai realisti. Am inteles ca raportul de forte s-a schimbat in favoarea angajatorului. Eu cred ca lucrurile au revenit la normal odata cu criza. Dupa cum spuneam, nu era normal sa-ti gasesi un loc de munca intr-o luna. De asemenea, inainte de criza, pretentiile salariale erau nejustificat de mari.

Este normal sa trimiti 100 de CV-uri si sa primesti doar o invitatie la interviu. Acum trei ani ne-ar fi revoltat acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata munca, #george butunoiu, #cerere marire salariu, #crestere salariu, #salarii Romania, #headhunting , #Stiri Locuri de munca