Bulgarilor si romanilor le-a placut cel mai mult sa calatoreasca cu buletinul

Joi, 25 Ianuarie 2007, ora 02:32
1283 citiri

Dupa un proces de negocieri, care a durat aproape 10 ani, Bulgaria si Romania au devenit, la 1 ianuarie, membri cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Noilor membri ai Uniunii Europene le-a placut cel mai mult dreptul "de a calatori liber".

Inainte de a se implini o luna de cand aceste tari au devenit membre ale Uniunii Europene, mii de persoane au plecat in calatorie, iar unii chiar au trait emotia primei iesiri din tara. Odata cu aderarea s-a inregistrat si un comert interesant. Preturile din tara au crescut dupa Anul nou si romanii au invadat Bulgaria. Romanii au cumparat cascaval, bulion, medicamente, mezeluri si dulciuri, electrocasnice, precum si multa branza la jumatate de pret. Datorita cresterii cererii, unii negustori au marit preturile. Iar guvernul roman a indexat salariile functionarilor, facandu-i fericiti pe acestia.

Romanii si bulgarii au povestit cotidianului "Zaman" ce au insemnat pentru ei cele 23 de zile de cand sunt cetateni ai Uniunii Europene, mentionand ca in ciuda unor probleme cu care se confrunta, schimbarea o vor simti in perioada urmatoare.

Prima schimbare pe care a resimtit-o poporul bulgar dupa aderare a fost scumpirea la produsele de baza. "Nu poate fi o schimbare mare in doar 3 saptamani. Este suficient daca viitorul copiilor nostri va fi mai bun"- spune Vasileva, o pensionara, care este nemultumita de cresterea preturilor. ASi inginerul Mitko Dimitrov este de parere ca schimbarile vor putea fi percepute dupa 4-5 ani. Iar ziaristul Iulian Parvanov asteapta altceva: Scaderea numarului cazurilor de coruptie. "Pentru schimbarea standardului de viata este nevoie de modificarea sistemului educational"- spun tinerii bulgari, care mentioneaza ca in trei saptamani nu au simtit nici o schimbare. Sunt unii pe care nu-i preocupa aderarea la Uniunea Europeana. Paraskieva Koronova, pensionara, declara: "Personal, nu cred ca se va schimba ceva. Aderarea nu prea ma interseaza".

ASi populatia Romaniei este de parere ca efectele aderarii se vor face simtite cu timpul. Romanii cred ca de "binefacerile aderarii la Uniunea Europeana vor profita mai mult tinerii. Dorina Eftim, casnica, ne-a declarat ca "inca este devreme" si ca pentru schimbari trebuie sa treaca mai mult timp. Rodica Atanase, studenta la Facultatea de medicina, ne spune razand ca se bucura pentru ca are acum posibilitatea sa calatoreasca in statele Uniunii Europene cu buletinul. Andrei Toma, pensionar, ne spune cu regret ca "e prea tarziu" pentru cei ca el si adauga: "Vor fi schimbari, dar va mai dura. Dar, este sigur ca vor fi schimbari importante in viata tinerilor. Pentru acestia este un mare avantaj ca pot calatori cu buletinul in alte tari". Radu Morariu, electrician, ne-a declarat ca atunci cand in toata tara se vor simti efectele aderarii, se va putea vorbi de o schimbare. Inginerul Dorel Matei atrage atentia si asupra unui alt punct: "Dupa parerea mea, o schimbare esentiala va avea loc atunci cand efectele aderarii se vor face simtite in traiul celor care sunt obligati sa traiasca in strada si in viata pensionarilor, care traiesc in conditii grele". Matei a adaugat ca dupa aderare asteapta evolutii pozitive in tara sa.

Pentru branza, romanii au fugit la vecini!

Cei mai avantajati de dreptul la libera circulatie adusa de aderare sunt romanii. Odata cu scumpirea produselor dupa aderarea la Uniunea Europeana, romanii au invadat Bulgaria. Au cumparat cascaval, bulion, medicamente, mezeluri, dulciuri, electrocasnice si multa branza la jumatate de pret. Vanzatorii bulgari sunt de parere ca aceasta diferenta de pret va disparea dupa un timp, datorita scumpirilor. Iar altii, au crescut preturile datorita cererii mari si, astfel, si-au rotunjit profitul.

Guvernul roman i-a bucurat pe cei ce muncesc prin indexarea salariilor unei importante parti a functionarilor publici. Cei care se casatoresc primesc un ajutor de 200 de euro. Profesorilor li s-a acordat un sprijin in valoare de cate 100 de euro pentru cumpararea de carti sau a altor mijloace necesare pentru invatamant. Iar poporul bulgar, care s-a trezit in dimineata zilei de 1 Ianuarie cu bucuria ca a aderat la Uniunea Europeana, a constatat ca la unele produse si servicii, preturile au crescut. Se asteapta cresteri si la pretul gazului natural, impozitul pe cladiri si la pretul benzinei. Guvernul sustine ca pretul benzinei nu s-a majorat din cauza aderarii la Uniunea Europeana, ci din motive internationale.

Rador