Bulgarii si romanii incep sa resimta efectul benefic al UE

Luni, 02 Aprilie 2007, ora 00:15
1547 citiri

Membri ai Uniunii Europene de trei luni, bulgarii si romanii incep sa resimta efectul benefic al aderarii, dar regreta ca trebuie sa astepte inca mult timp inainte de a se bucura de nivelul de viata al altor europeni.

La Ruse, cel mai mare oras dunarean bulgar, ca si in micul oras Giurgiu de cealalta parte a fluviului, drapelul european flutura pe cladirile publice, banci si teatre.

Pe podul care le leaga, construit acum 55 de ani si singurul pe care se traverseaza Dunarea care marcheaza frontiera intre cele doua state pe o lungime de peste 300 km, se trece "in stil european". S-au terminat cozile de vehicule, nu mai este control vamal, exista un singur post de verificare rapida a cartilor de identitate. Chiar si taxa ecologica de 50 de euro ceruta inainte de partea romana, adica o treime din salariul mediu in Bulgaria, este de acum suprimata.

Spatiul in jurul punctului de frontiera Ruse-Giurgiu este mult mai curat si prostituatele au disparut.

"Asteptam cel putin patru ore la aceasta frontiera, acum trecem intr-un sfert de ora", se bucura soferii de camioane. "Intrarea Romaniei si a Bulgariei in UE este o usurare si pentru noi", afirma Nejdet Mustafa, un sofer de camion turc. "Acum cand camioanele bulgare si romane trec fara control vamal, controalele masinilor noastre se desfasoara mult mai repede", se bucura el. "Mult mai multi romani decat bulgari traverseaza frontiera, deoarece preturile sunt mai putin ridicate in Bulgaria", constata un politist roman.

La cafeneaua Evropa, intr-un restaurant din centrul localitatii Ruse, un client din cinci este roman. "Am venit sa iau o bere", spune Marius Maurescu, comerciant la Bucuresti, la 60 de kilometri la nord de Ruse. Fost inginer, el vinde in Romania tesaturi impermeabile din bumbac pe care le importa pana acum din tari din afara UE. "Intentionez sa le cumpar in UE, pentru ca suprimarea taxelor vamale face preturile mai competitive", afirma el.

Un cuplu de functionari de la Bucuresti si fiica lor de zece ani sunt incantati: "profitam de restaurantele si magazinele de la Ruse, ceea ce era dificil inainte din cauza cozilor si formalitatilor la frontiera. Dar se vede ca in Bulgaria, ca si in Romania, deceniile de comunism fac ca nivelul de viata sa fie diferit de cel al celorlalti europeni", precizeaza Mariana Dragu.

La un magazin care arboreaza drapelul european, o vanzatoare isi aminteste "ziua nemaipomenita" de 2 ianuarie, la o zi dupa aderare, cand o linie de autobuz intre Ruse si Giurgiu a permis nenumarate vizite de o parte si cealalta a Dunarii. "Eram incantati sa ne descoperim", isi aminteste ea.

Galia Lazarova, proprietara a unui restaurat in apropiere de Ruse, estimeaza ca "peste zece ani vom fi multumiti ca ne aflam in UE, dar in acest stadiu, nu resimtim decat o agravare a birocratiei".

"Intreprinderea mea solicita fonduri europene pentru a investi intr-un centru de divertisment, dar administratia nu inceteaza sa inventeze noi proceduri tot mai complicate, sub pretextul aderarii la UE. Ma intreb daca functionarii nu cauta sa primeasca mita", se plang ei.

La Sofia, comerciantul Marin Mihailov ramane sceptic in privinta luptei anticoruptie. Aceasta este "nelimitata" in opinia lui, adaugand ca "pentru a o eradica, este nevoie de un controlor francez, englez sau german in fiecare minister si primarie".

Sursa: Rador