Bugetarii refuza concediul impus si ameninta cu proteste

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 15:29
1678 citiri
Bugetarii refuza concediul impus si ameninta cu proteste

Alianta Bugetarilor a anuntat joi, in urma intrunirii comitetului executiv, ca angajatii din sector nu vor semna actele de concediu fara plata pentru cele zece zile, avertizand totodata cu reluarea protestelor in perioada urmatoare, o data nefiind stabilita inca, relateaza NewsIn.

"Refuzam punerea in aplicare a articolului 10 din legea 329/2009 prin care bugetarii sunt obligati la zile de concediu fara plata si refuzam semnarea actelor individuale de concediu.

Daca angajatorul va decide unilateral incheierea contractelor de concediu va trebui sa isi asume singur raspunderea penru asta.

In plus, ne rezervam dreptul de a organiza diferite forme de protest, cum ar fi anularea programului cu publicul pentru functionarii publici si organizarea unui mare miting de protest in Capitala", a anuntat Anton Hadar presedintele Asociatiei Alma Mater si membru al Comitetului Executiv al Aliantei Bugetarilor.

Data unui eventual miting de protest va fi stabilita, potrivit sindicalistilor, in zilele urmatoare. Alianta Bugetarilor a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie, suspendarea actiunilor de protest care urmau sa se desfasoare incepand cu 16 noiembrie, cu exceptia celei de neimplicare a salariatilor din sectorul bugetar la organizarea alegerilor prezidentiale. Sindicatele din Alianta au declansat anterior, sub diverse forme, proteste pentru obtinerea unor revendicari salariale pentru bugetari.

Cele mai ample proteste au fost organizate pe 5 si 7 octombrie, cand s-a facut greva si, respectiv, a fost organizat un miting de protest. Cu aceste proteste s-a solidarizat si Federatia Educatiei Nationale (FEN).

In acelasi context, toate federatiile din educatie au decis organizarea unor referendumuri in teritoriu, pentru a decide daca vor declansa greva generala pe termen nelimitat, incepand din 16 noiembrie.

Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de scaderea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea in concediu neplatit timp de 10 zile a salariatilor din domeniul public, in perioada octombrie - decembrie 2009, si de concedierea unui numar mare de salariati. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetari, #concediu, #proteste , #Stiri Locuri de munca