BUDAPEST BUSINESS JOURNAL: Romania se confrunta cu o criza a sistemului sanitar

Luni, 28 Mai 2007, ora 13:12
1527 citiri

BUDAPEST BUSINESS JOURNAL (Ungaria) - O cerere crescuta de medici in Uniunea Europeana cuplata cu salarii extrem de mici platite medicilor in Romania determina criza.

Peste 50% dintre doctori si 75% din personalul medical se gandesc sa paraseasca tara si sa-si practice meseria in Europa de vest, arata un studiu facut de Colegiul medicilor din Iasi.

De la 1 ianuarie, de cand Romania a aderat la UE, aproximativ 1.900 medici si 1.100 asistente medicale au facut cerere pentru obtinerea certificatelor care sa le permita sa lucreze in alte tari membre ale UE. Data fiind nevoia mare de medici in Romani, in special in zonele rurale, situatia este alarmanta.

Studiul efectuat la Iasi mai arata si faptul ca 61% dintre doctori considera reforma sistemului sanitar ca fiind stationara, 21% cred ca reforma e ineficienta si numai 19% cred ca reforma schimba ceva. Aproximativ 48% dintre medici cred ca fondurile constituie principala problema a sistemului medical romanesc, in timp ce 40% critica modul in care este construit sistemul. Unii medici se refera la lipsa echipamentelor medicale ca problema centrala, in timp ce altii blameaza coruptia din sistem.

Dintre medicii chestionati, 26% au spus ca ei castiga 200-300 euro pe luna, 24% au spus ca ei castiga 150-200 euro si numai 15% au spus ca au peste 500 euro pe luna. Comparativ cu salariul de pornire al unui medic intern din Germania, care este in jur de 1.800 euro pe luna, un medic in Romania castiga de zece ori mai putin decat colegii din Europa de vest. Un alt stimulent este reprezentat de marea cerere de diferiti specialisti din Europa. Spania a anuntat ca are nevoie in sistemmul ei sanitar de aproape 3.000 doctori si Marea Britanie are nevoie de 400 dentisti.

Cum Romania este de curand stat membru, studiile universitare sunt recunoscute in UE, ceea ce permite exodul actual. Astfel, asigurarile de sanatate din UE se confrunta cu doua probleme majore: cresterea numarului de pacienti care se trateaza in strainatate, cu toate ca au platit asigurari de sanatate in tara lor, si cu lipsa medicilor. Comitetul Permanent al Medicilor Europeni a declarat ca UE trebue sa-si schimbe politica privitoare la sistemele de sanatate si la migratia personalului medical, pentru a evita accentuarea crizei.

Bloombiz

(Sursa: Rador)