Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Brainstormingul, intre creativitate si umilinta

Brainstormingul, intre creativitate si umilinta

Proces util si distractiv, brainstormingul ofera solutii inalt creative. Cu toate acestea, exista niste reguli de joc pe care unele companii le ignora. Ca rezultat, creativitatea devine inexistenta, iar unii angajati se pot simti chiar umiliti.

Urmatoarele randuri explica ce inseamna, la ce foloseste si cum ar trebui sa se desfasoare un brainstorming eficient.

Brainstormingul este folositor, in mod deosebit, pentru a iesi din tiparele existente de gandire, atunci cand vrei sa dezvolti noi perspective, cand vrei sa imbunatatesti serviciile pe care le oferi sau pur si simplu atunci cand vechile abordarile nu mai dau rezultate.

Brainstormingul in echipa aduna experienta tuturor, fiind cel mai eficient in rezolvarea problemelor. Acesta creste numarul de solutii explorate, permitandu-ti sa gasesti solutii mai bune, dar si sa iei decizii mai bune, afirma mindtools.com.

Brainstormingul si gandirea laterala

Brainstormingul este un proces de gandire laterala. Acesta cere oamenilor sa vina cu idei si ganduri noi, care la inceput pot parea putin socante sau ciudate. Ulterior, acestea pot fi imbunatatite si transformate in idei folositoare, deseori uimitor de originale.

In timpul sedintelor de brainstorming nu trebuie sa existe nicio critica a ideilor: Incerci sa deschizi minti si orizonturi si sa darami toate presupunerile gresite legate de limitele problemei. In acest stadiu, daca o idee este judecata si analizata, procesul va fi impiedicat.

Ideile trebuie evaluate doar la sfarsitul sedintei de brainstorming - apoi pot fi explorate solutiile, folosind abordari conventionale.

Daca ideile incep sa devina insipide, sedinta poate fi piperata cu, de exemplu, un cuvant spus la intamplare.

Brainstormingul individual

Cand treci individual prin acest proces, tinzi sa produci mai multe idei decat in cadrul unui brainstorming de grup - nu trebuie sa-ti faci probleme de egoul altor oameni sau de opiniile lor; asadar, poti sa fii mult mai creativ si mai liber. Totusi, poti sa nu dezvolti idei la fel de eficient ca in cadrul unui grup, deoarece nu te poti folosi de experienta celorlalti.

In acest caz, poti folosi o harta mentala, care este o modalitate de a lua notite sub forma de scheme logice, pentru a-ti aranja si pentru a-ti dezvolta ideile.

Brainstormingul in grup

Acest proces poate fi foarte eficient deoarece foloseste experienta si creativitatea tuturor membrilor echipei. Cand un individ atinge limita unei idei, experienta si creativitatea altuia poate duce ideea mai departe. Asadar, brainstormingul de grup dezvolta idei mai profunde si mai adanc analizate decat brainstormingul individual.

Brainstormingul in grup poate fi riscant pentru indivizi. Sugestiile ciudate, si totusi valoroase, pot parea stupide la prima vedere. Din aceasta cauza, sedinta trebuie tinuta bine in frau, pentru ca oamenii necreativi sa nu desfiinteze aceste idei si sa nu umileasca pe nimeni.

Cum sa conduci un brainstorming eficient

Pentru a conduce ce succes o sedinta eficienta de brainstorming, trebuie sa:

•    Defineste problema pe care vrei sa o rezolvi si expune toate criteriile care trebuie respectate.

•    Mentine sedinta concentrata pe problema.

•    Asigura-te ca nimeni nu critica sau evalueaza ideile in timpul sedintei. Critica reprezinta un element de risc pentru echipa, cand vine vorba de inaintarea unei noi idei. Aceasta impiedica creativitatea si afecteaza cursul liber de desfasurare a unei sedinte eficiente de brainstorming.

•    Incurajazeaza persoanele entuziaste si care nu critica. Incearca sa-i indemni pe toti sa contribuie si sa dezvolte idei, inclusiv pe cei mai tacuti colegi.

•    Lasa oamenii sa se distreze. Incurajeaza-i sa vina cu cat mai multe idei, de la cele foarte practice pana la cele complet neprectice. Intampina creativitatea!

•    Asigura-te ca aceeasi idee nu este urmarita pentru prea mult timp.

•    Incurajeaza oamenii sa dezvolte si ideile altora sau sa le foloseasca pentru a crea idei noi.

•    Numeste o persoana care sa noteze ideile spuse pe tot parcursul brainstormingului. Acestea vor fi analizate dupa sedinta.

Este de preferat ca participantii la brainstorming sa provina din toate departamentele companiei, sa ofere cat mai multa diversitate sedintei. Acest lucru aduce un spectru larg de experienta si stimuleaza creativitatea.

Puncte-cheie:

Brainstormingul este o metoda creativa de a genera idei noi. Pe parcursul acestui proces nu ar trebui sa fie criticata nicio idee, iar creativitatea trebuie stimulata.

Astfel, de cele mai multe ori, brainstormingul de grup devine o experienta placuta, avand rol si de teambuilding.

 

Brainstormingul individual este cel mai potrivit pentru a genera multe idei, insa tinde sa fie mai putin eficient in dezvoltarea acestora. Brainstormingul de grup tinde sa dezvolte mai putine idei, insa le dezvolta. Acest proces necesita niste reguli formale pentru a functiona fara probleme.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 5949 ori