Boc exclude posibilitatea unor legi speciale pentru unele categorii de bugetari

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 13:38
1582 citiri
Boc exclude posibilitatea unor legi speciale pentru unele categorii de bugetari

Premierul Emic Boc a exclus, miercuri, posibilitatea existentei unor legi speciale pentru angajatii institutiilor aflate in subordinea guvernului, subliniind ca toti functionarii publici platiti din banii statului vor face obiectul Legii unice a salarizarii, conform Newsin.

"Nu vom avea legi separate pentru angajatii din agentiile aflate in subordinea guvernului, ci va exista o singura lege pentru toate persoanele platite din banii publici", a spus Boc. Premierul a mentionat ca aranjarea functiilor in grila de ierarhizare nu se va face in functie de persoane, ci dupa institutii.

"Potrivit Constitutiei, trebuie sa tinem cont de puterea executiva, legislativa si judecatoreasca, iar sistemul de salarizare trebuie sa porneasca de la realizarea acestui echilibru", a adaugat el.

Boc a spus ca a dorit sa transmita acest lucru si reprezentantilor sindicatelor ce discuta pe tema Legii unice a salarizarii la Ministerul Muncii, precizand ca "discutiile si lucrarile pe Legea unica a salarizarii sunt in grafic si ca sindicatele si ministerele sunt preocupate de aceasta lege".

"Sunt discutii consistente. Cred ca vom avea la timp aceasta lege", a mai spus Boc.

Reprezentantii sindicatelor si cei ai ministerelor au stabilit, pana in prezent, trei variante de echivalare a functiilor din sistemul bugetar, pe cea mai inalta treapta de salarizare urmand sa se regaseasca presedintele Romaniei, presedintii celor doua camere ale parlamentului si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Guvernul nu exclude cresterea salariului minim din a doua parte a anului

In prezent, salariul minim brut pe economie este de 600 lei.

"Am discutat cu ministrul muncii si nu excludem cresterea salariului minim din a doua parte a anului, cand urmeaza sa vedem care vor fi rezultatele economice pe primul semestru", a spus Boc, la iesirea de la discutiile cu sindicatele si cu reprezentantii ministerelor pe tema legii unice a salarizarii.

Reprezentantii sindicatelor si ministerelor discuta la ora transmiterii acestei stiri, la Ministerul Muncii, includerea tuturor functiilor din sistemul bugetar in grila de ierarhizare a Legii unice a salarizarii.

Marti, ministrul muncii, Marian Sarbu, declara ca discutiile privind majorarea salariului minim pe economie vor fi reluate cu sindicatele in a doua jumatate a acestui an, si nu in prezent, intrucat revigorarea economiei este insuficienta pentru majorari salariale.

"Discutia legata de majorarea salariilor va fi reluata in a doua parte a anului, intrucat revigorarea economiei din acest moment este insuficienta pentru o crestere imediata a salariilor si nu sustine o crestere a salariului minim. Cred ca discutia legata de majorarea salariilor va fi reluata in a doua parte a anului", afirma Sarbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #bugetari, #majorare, #minim, #salariu, #salarizare, #sarbu , #Stiri Locuri de munca