Femeile din Romania sunt platite in medie cu 10% mai putin comparativ cu barbatii pentru joburi similare si pentru acelasi nivel de instruire, insa diferenta este mai redusa fata de cea inregistrata in regiune, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM), informeaza Mediafax.
"In medie, o femeie castiga la nivelul regiunii 80 de centi pentru fiecare dolar cu care barbatul este remunerat. In Romania, diferenta este de 90 de centi la dolar", a spus intr-o videoconferinta cu jurnalistii Carolina Sanchez Paramo, senior economist la Banca Mondiala.
Ea a aratat ca in Romania, dar si in regiune, femeile sunt angajate cu precadere in sectorul serviciilor, ceea ce se traduce in remuneratii mai mici decat cele ale barbatilor.
"Este o problema, in sensul ca exista femei cu studii foarte bune, insa cifrele arata ca ele lucreaza in domenii in care educatia primita nu este suficient remunerata", a afirmat reprezentantul institutiei.
Pe de alta parte, femeile remunerate corespunzator cu nivelul de pregatire profesionala nu au o voce destul de puternica in politica, in societate, a afirmat Ana Revenga, director in Banca Mondiala.
"Trebuie sa ne intoarcem la rolul femeii in casa si la constrangerile de timp. Au mai putin timp sa participe pe piata muncii sau in politica si nu au la fel de multe conexiuni precum barbatii. Exista, de asemenea, convingerea ca nu sunt buni lideri politici", a spus Revenga.
Potrivit raportului Bancii Mondiale, care va fi facut public integral in luna octombrie, la nivel mondial femeile reprezinta 40% din piata muncii, 43% din forta de munca in agricultura si peste 50% din numarul total de studenti.
Raportul arata ca in ultimii 25 de ani s-a inregistrat un progres semnificativ la nivel global in reducerea diferentelor intre sexe in ceea ce priveste educatia, sanatatea si piata muncii.
Cu toate acestea, exista zone in care disparitatile sunt evidente, iar eliminarea barierelor ar aduce beneficii economiilor din tarile respective.