Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Belgia a pus sechestru pe camioanele unei companii banuite de dumping social. Toti soferii erau romani

Belgia a pus sechestru pe camioanele unei companii banuite de dumping social. Toti soferii erau romani

Justitia belgiana a pus sub sechestru 112 camioane ale unei companii banuite ca angaja ilegal soferi romani cu costuri minime, profitand de statutul acestora de lucratori detasati.

Respectiva companie, denumita North Sea Express (NSE) si avand sediul in localitatea belgiana Zeebruges, incredinta operatiunile de transport unei alte companii, East Transport Leasing (ETL), aceasta din urma avand sediul in Slovacia, informeaza AFP.

Insa "administratorul societatii slovace si al celei belgiene este acelasi, iar compania slovaca pare a fi doar o casuta postala", a declarat Filiep De Ketelaere, un reprezentant al autoritatii locale de control din orasul belgian Gent.

Soferii detasati de compania inregistrata in Slovacia erau toti romani si lucrau in Belgia circa trei luni fiecare, apoi veneau intr-un concediu in Romania, dupa care se intorceau in Belgia, fara sa treaca vreodata prin Slovacia, iar acest ciclu s-a repetat continuu timp de opt ani, explica aceeasi sursa.

Plata salariilor soferilor, precum si cotizatiile sociale, erau stabilite in functie de legislatia slovaca, adica la un nivel mult redus comparativ cu cel al Belgiei, de unde rezulta banuiala de "dumping social", mai noteaza responsabilul intervievat de AFP.

Compania ETL, inregistrata la Bratislava, a confirmat ca, fiind o societate-sora a celei belgiene NSE, a angajat soferi romani, dar neaga ca ar fi recurs la practici de dumping social.

"Aceasta afacere ar trebui rezolvata de societatea noastra mama. Noi suntem implicati doar marginal", spune Pavol Janoviak, un reprezentant al companiei slovace.

Insa asociatia transportatorilor slovaci, Cesmad, s-a delimitat de compania ETL, mentionand ca "aceasta societate angajeaza soferi romani si probabil nu indeplineste conditiile pentru a desfasura afaceri pe teritoriul Slovaciei".

Citeste Macron le raspunde transportatorilor: Nu am abordat subiectele europene cu santaj, dar nu accept dumpingul social ...citeste mai departe despre "Belgia a pus sechestru pe camioanele unei companii banuite de dumping social. Toti soferii erau romani" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1732 ori