Bechtel prelungeste perioada de somaj tehnic

Vineri, 13 Martie 2009, ora 13:24
2500 citiri
Bechtel prelungeste perioada de somaj tehnic

Compania americana Bechtel a decis prelungirea perioadei de somaj tehnic pentru cei peste doua mii de muncitori ai Autostrazii Transilvania, pana la finele lunii martie, deoarece nu s-au primit datoriile restante si nici sumele pentru continuarea lucrarilor, sustine liderul sindical de la Bechtel.

Liderul sindicatului de la Bechtel, Mihai Lup, a declarat, astazi, ca sindicalistii au primit informatii neoficiale conform carora perioada de somaj tehnic, care expira in 16 martie, s-a prelungit pana in 30 martie,conform agentiei Mediafax.

"Oficial, nimeni de la companie nu ne-a spus nimic, ca vom incepe de luni, 16 martie, activitatea sau nu. Neoficial, mai multi sindicalisti au fost informati ca perioada de somaj tehnic s-a prelungit pana in 30 martie. Banii de somaj tehnic i-am primit in fiecare luna, au intrat pe card in data de 10", a spus Lup.

Potrivit acestuia, motivele invocate de conducerea companiei pentru prelungirea somajului tehnic ar fi legate de neplata unor datorii mai vechi ale statului roman, dar si de faptul ca nu s-au facut, inca, plati pentru continuarea lucrarilor.

In somaj tehnic se afla din luna decembrie si ianuarie peste doua mii de angajati ai Bechtel care lucreaza la Autostrada Transilvania si care primesc 75 la suta din salariu. Pe santierul autostrazii mai lucreaza circa doua sute de persoane, la intretinere si reparatii. Directorul de comunicare al companiei Bechtel, Bogdan Sgarcitu, nu a putut fi contactat.

Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Cluj, Daniel Don, declara, la inceputul lunii februarie, ca, in opinia sa, compania americana Bechtel nu va mai recurge la disponibilizari colective pe santierul Autostrazii Transilvania, insa conducerea firmei a prelungit somajul tehnic pana in luna martie.

Conducerea Bechtel a trimis in somaj tehnic, cu plata a 75 la suta din salariu, peste 2.000 de persoane, in doua etape, in 10 decembrie 2008 si in 10 ianuarie 2009.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, declara, la finele lunii februarie, ca ministerul pe care il conduce va plati in acest an companiei Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, 420 de milioane de euro, in baza unui protocol incheiat intre cele doua parti.

Proiectul de constructie a autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel.

Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autostrada, #contract, #lucrari, #muncitori, #santier, #somaj, #tehnic , #Stiri Locuri de munca