Barbat, 34 de ani, manager in banca. Portretul absolventului roman de MBA

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 15:51
3764 citiri
Barbat, 34 de ani, manager in banca. Portretul absolventului roman de MBA

Daca te incadrezi in parametrii de mai sus, probabil ca detii deja un MBA. Daca nu, vezi care sunt domeniile, functiile si experienta pe care le au absolventii scolilor de "Masters of Business Administration". Cat de aproape esti de acest profil?

Chiar daca numarul celor care se inscriu la MBA-uri a scazut cu 30% in ultimii ani, scolile de business sunt in continuare targetate de romani. Mai ales de cei care lucreaza deja in corporatii multinationale care au bugete de training generoase si includ finantarea unui MBA in pachetul salarial.

Chiar daca fac o scoala de business din banii proprii sau ai angajatorilor, majoritatea cursantilor sunt manageri de top. "In programele de MBA cele mai complexe ai sansa sa fii coleg cu manageri generali din cele mai mari companii", a declarat pentru Bloombiz Oliver Olson, Program Director in cadrul MSM School of management - CEU.

Pe baza datelor furnizate de cele mai mari scoli de MBA din Romania, Bloombiz a realizat profilul celor care finalizeaza scolile de business. Ce am descoperit?

Experienta profesionala de 8 ani

Varsta medie a absolventului este de 34 de ani, ceea ce inseamna ca cei mai multi dintre romani iau decizia de a se inscrie la un MBA la varsta de 32 de ani. Daca iti doresti sa te inscrii la un MBA imediat dupa absolvirea cursurilor de licenta sau a masteratului, ar fi bine sa mai astepti.

In general, una dintre conditiile in inscriere este sa ai cel putin trei ani de experienta profesionala, dar majoritatea cursantilor sunt si mai avansati.

Astfel, absolventii programului MBA Romano-Canadian, au o medie de experienta de 8 ani, iar cei ai Executive MBA de la Asebuss au 8-10 ani in campul muncii si o medie de 6 ani in management.

Chiar daca se crede ca femeile sunt egale barbatilor pe piata muncii, cand vine vorba de studii situatia nu este prea placuta pentru doamne. Doar 33% dintre absolventii de MBA sunt femei. Motivul care sta la baza acestei discrepante este faptul ca varsta potrivita pentru un MBA este de peste 30 de ani, moment in care cele mai multe dintre femei au deja sau sunt pe cale sa aiba copii.

Cei mai multi absolventi sunt din top management

Cei mai multi dintre cei inscrisi la cursurile de MBA vin din domeniul financiar-bancar. De asemenea, si cei care lucreaza in telecomunicatii, consultanta si retail sunt printre canditatii majoritari ai scolilor de management.

Spre exemplu, absolventii MBA-ului Romano-Canadian activeaza in urmatoarele domenii: financiar (26%), productie (16%), consultanta (14%), marketing si retail (12%), telecomunicatii (11%), servicii (7%), media si publicitate (4%) si sanatate si educatie (3%).

Procente asemanatoare gasim si in cazul programului derulat in Romania de WU Executive Academy al Universitatii de Economie si Afaceri din Viena. Cei inscrisi aici vin in proportie de 37% din domeniul financiar, 15% din FMGC si 11% din IT si telecomunicatii.

Din punct de vedere al facultatilor absolvite, 41% dintre cei care au parcurs MBA-ul Romano-Canadian sunt economisti, 31% sunt ingineri, iar restul au pregatire stiintifica. Ce functii au acestia? 27% fac parte din top management, 33% au functii in middle management, 19% sunt experti in diverse domenii, 11% detin propriile companii, iar 7% sunt consultanti.

In cazul Asebuss, cei mai multi absolventi sunt tot directori generali, urmati de directori financiari si de vanzari. Si sefii departamentelor de marketing urmeaza MBA-uri, Asebuss avand printre studenti si consultanti, intreprinzatori sau doctori.

 

 

#cursuri mba, #absolventi mba, #programe mba, #numar absolventi mba, #mba romano-canadian, #telecomunicatii, #financiar-bancar , #Stiri Locuri de munca