Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bani mai multi pentru profesorii incepatori

Bani mai multi pentru profesorii incepatori
Au inceput negocierile dintre Ministerul Educatiei si sindicate privind majorarea salariilor. Profesorii debutanti vor beneficia de majorari salariale mai mari, indiferent de procentul general de majorare a salariilor din invatamint.

Aceasta este singura decizie comuna luata de ministrul Educatiei si sindicatele profesorilor in urma unei intilniri avute ieri la sediul ministerului. Cifrele exacte ale majorarilor salariale vor fi hotarite abia peste o saptamina. "Negocierile reale intre sindicatele din invatamint si Ministerul Educatiei vor incepe dupa o discutie cu ministerele Muncii si Finantelor. Acum am avut doar o intilnire informala pentru a discuta dorintele si posibilitatile fiecaruia si deocamdata nu am intrat pe cifre", a spus Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei.

Cu toate ca in urma cu citeva zile sindicalistii anuntau ca vor cere o majorare de 50% a salariilor din educatie, dupa intilnirea de la minister, "ciferele ramin confidentiale, dar va fi un numar cu doua cifre", a spus presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu. Reprezentantii profesorilor au explicat ca "trebuie sa se puna accent pe elaborarea unei legi a salarizarii pentru personalul didactic si pe negocierea unui nou contract de munca, ce ar putea intra in vigoare din 2009".

Pe lista revendicarilor se mai afla si elaborarea, impreuna cu federatiile sindicale reprezentative, a nomenclatorului privind bolile profesionale pentru personalul din invatamint. Profesorii mai cer rezolvarea problemei decontarii cheltuielilor de naveta, stabilirea unor noi criterii de normare a personalului didactic auxiliar si a personalului nedidactic, elaborarea unui act normativ in vederea extinderii, la nivel national, a acordarii drepturilor salariale cistigate prin sentinte judecatoresti definitive.

In 2006, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint a reclamat Guvernul Romaniei la Organizatia Internationala a Muncii pentru incalcarea drepturilor salariatilor din invatamint. Comisia de experti a OIM a decis reluarea, in discutie, pentru a doua oara, anul acesta, pentru ca situatia "a creat premisele unei grave controverse".

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17029&art=41482&cHash=2ce466ba34>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1111 ori