Bancherii raman cei mai bine platiti romani

Joi, 06 Iulie 2006, ora 02:49
1150 citiri

Potrivit ultimelor statistici oficiale, cei mai bine platiti romani raman cei din sectorul bancar.Un functionar care lucreaza in acest domeniu are un castig mediu net de peste 3000 de lei noi. Cele mai mari castiguri nete sunt consemnate in intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si pensii, cu 3243 lei.

Urmeaza, la mare distanta, salariile celor din transporturi aeriene, industria tutunului si asigurari. Castigul mediu din aceste domenii nu depaseste insa 2000 de lei noi. Cele mai mici salarii nete, de 505 lei, au fost consemnate in industria de prelucrare a lemnului, cu exceptia mobilei, si in activitatea de fabricare a articolelor de imbracaminte.

Potrivit Institutului National de Statistica, in luna mai, salariul mediu brut a fost de 1109 lei (RON), ceea ce inseamna un castig net de 833 lei (RON), cu 0,7 la suta mai mic fata de luna precedenta.

Scaderea castigului salarial s-a inregistrat, in principal, ca urmare a acordarii in luna aprilie a primelor lunare sau ocazionale (sarbatorile de Pasti) in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, industria miniera, fabricarea produselor din tutun, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice.

Alte domenii in care muncitorii au primit prime sunt industria mijloacelor de transport rutier, industria altor mijloace de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, captarea, tratarea si distributia apei, transporturi terestre, transporturi pe apa, transporturi aeriene, activitati anexe si auxiliare de transport, posta si telecomunicatii, activitati de asigurari, administratie publica, sanatate si asistenta sociala, eliminarea deseurilor si gazelor uzate. O alta cauza o reprezinta productia mai scazuta in luna mai in domeniul fabricarii substantelor si a produselor chimice.

Bloombiz