Banca Mondiala propune un sistem de reasezare a functiilor ce ingheata salariile pe anumite posturi

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 18:32
1913 citiri
Banca Mondiala propune un sistem de reasezare a functiilor ce ingheata salariile pe anumite posturi

Banca Modiala propune o varianta de simplificare a sistemul de salarizare din Romania, prin reducerea numarului de functii, pe un model similar propus in Republica Moldova si Polonia, ce presupune inghetarea salariilor in cazul acelor posturi retrogradate pe scara valorica.

Un document al Bancii Mondiale ce vizeaza reformarea sistemului de clasificare a posturilor in sectorul public din Romania, obtinut de NewsIn, analizeaza posibilitatea inghetarii unor salarii din sectorul bugetar pe o durata nedeterminata de timp si cresterea altora, ca urmare a aprecierii valorice a unor posturi, rezultata in urma analizelor din comisia bipartita propusa de Ministerul Muncii, pentru simplicarea grilei de salarizare din Legea unitara a salarizarii personalului bugetar.

"Exercitiile de evaluare a posturilor conduc aproape intotdeauna la aprecierea valorica a unor posturi si deprecierea altora, dat fiind faptul ca procesul de clasificare este unul de pozitionare relativa a posturilor unele in raport cu altele. Acest lucru este aproape inevitabil", puncteaza expertii Bancii Mondiale.

"Acolo unde posturile se vor deprecia valoric, persoanele vor fi protejate de orice reducere a salariului, insa este posibil sa nu mai beneficieze de majorari salariale pana cand salariul lor corespunde noului nivel de grad stabilit (in timp ce unele cresteri salariale vor fi asigurate pentru gradele de nivel inferior)", se arata in analiza.

Documentul indica posibilitatea majorarii salariilor in cazul acelor posturi care castiga in importanta in urma reasezarii functiilor, insa doar in masura in care statul va dispune de resurse financiare.

"Pentru posturile care se apreciaza valoric este insa probabil ca in acest moment sa nu existe resurse suficiente pentru a acoperi compensarea financiara imediata a nivelului de crestere valorica a acelor posturi.

Dar aceasta compensare integrala va fi asigurata progresiv pe masura ce resursele vor permite acest lucru", se mai spune in document.

Expertii Bancii Mondiale sustin ca "sfera noului sistem de clasificare a posturilor va include intreg sectorul public (care in prezent reprezinta aproximativ 1,3 milioane de posturi)", insa o decizie in privinta militarilor ramane la latitudinea comisiei bipartite.

Astfel, aceasta va hotari daca militarii intra in sistemul de clasificare a functiilor sau daca se va face in cazul lor o analiza separata, "date fiind natura functiilor din acest domeniu si diferentele de structura a carierei".

"In cadrul noului sistem, posturile vor fi clasificate doar pe baza continutului muncii efectiv lucrate, folosindu-se metode de evaluare a posturilor moderne, obiective, implementate la standarde internationale.

Rezultatul va fi o structura cu totul noua de grade", se mai aratain analiza Bancii Mondiale.

"Actualele denumiri ale posturilor si gradele existente nu vor interfera cu rezultatul noii clasificari a posturilor care nu va avea prea multe corespondente in actualul sistem. Este foarte probabil ca din acest demers sa rezulte o cu totul noua structura de grade, care va folosi clasificari care nu sunt momentan utilizate in sectorul public din Romania", se mai spune in document.

#bm, # reasezare, # functii, # salarizare, # public, # bugetari , #Stiri Locuri de munca