Avocatul Poporului, sesizat asupra situatiei stimulentelor

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 00:48
2229 citiri
Avocatul Poporului, sesizat asupra situatiei stimulentelor

Sindicalistii din administratia publica au sesizat, joi, Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea legii pentru aprobarea OUG 1/2010 care reglementeaza modul de acordare a stimulentelor, in opinia lor acordarea acestor drepturi doar pentru administratia centrala fiind discriminatorie, potrivit Mediafax.

Presedintele executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala, Romel Neagu, a declarat, joi, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca sindicalistii au inceput demersurile privind sesizarea neconstitutionalitatii prevederii referitoare la acordarea stimulentelor doar functionarilor publici din administratia publica centrala.

El a precizat ca a fost sesizat, joi, Avocatul Poporului, iar in zilele urmatoare va fi sesizat seful statului, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, dar si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sindicalistii au cerut, marti, ca stimulentele sa fie introduse in salariul de baza si pentru personalul din administratia publica locala, apreciind ca aplicarea acestei masuri doar pentru cei din administratia centrala ar fi discriminatorie.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual "Forta Legii", Ringo Damureanu, a spus, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca statul aplica un tratament discriminatoriu intre administratia centrala si cea locala.

El a precizat ca sindicalistii sunt nemultumiti ca doar pentru administratia centrala vor fi introduse stimulentele in salariul de baza, nu si pentru angajatii din administratia locala, consilii si primarii.

Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat joi ca aproximativ 30.000 de membri ai Federatiei din Finante afiliate la "Sed Lex" ar putea declansa greva generala dupa 18 noiembrie, daca pana la acea data nu se va rezolva problema stimulentelor.

Marica a precizat ca si celelalte federatii afiliate la "Sed Lex" iau in calcul declansarea grevei generale, iar daca se va decide acest lucru, dupa 18 noiembrie ar putea intrerupe lucrul 80.000 de functionari publici.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un amendament la OUG 1/2010 referitor la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor.

Comisia de munca a propus plenului adoptarea unui amendament al deputatului PDL Claudia Boghicevici, potrivit caruia, dupa articolul 5 al actului normativ se introduce un nou articol, articolul 5(1): "Pentru personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurari sociale, care beneficiaza lunar de drepturi banesti acordate din fondurile constituite in temeiul Ordonantei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza se calculeaza prin includerea in acestea a valorii medii a acestor drepturi banesti acordate in cursul anului 2009 pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale respectiv pentru fiecare functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".

Articolul prevede, de asemenea, ca "valoarea medie prevazuta la alin.(1) se calculeaza pentru functiile identice, echivalente sau asimilate din punct de vedere al salarizarii, distinct la nivelul aparatului propriu al ministerelor cumulat cu aparatul propriu al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, ordonatori secundari de credite, aflate in subordinea ordonatorului principal de credite, respectiv cumulat la nivelul tuturor ordonatorilor secundari de credite, altii decat organe de specialitate ale administratiei publice centrale, din subordinea unui ordonator principal de credite si cumulat la nivelul tuturor ordonatorilor tertiari de credite din subordinea unui ordonator principal sau, dupa caz, secundar de credite". 

#avocatul poporului, #stimulente, #administratie publica , #Stiri Locuri de munca