Austria vrea sa restrictioneze accesul muncitorilor est-europeni pe piata muncii

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 22:47
7052 citiri
Austria vrea sa restrictioneze accesul muncitorilor est-europeni pe piata muncii
Foto: Ziare.com

Guvernul austriac de coalitie a anuntat luni ca va interzice valul islamic complet si ca va restrictiona accesul muncitorilor est-europeni pe piata muncii, in cadrul unui pachet de politici menit sa contracareze ascensiunea Partidului Libertatii, de extrema-dreapta.

Partidul Libertatii (FPO), antiislam, conduce in sondajele de opinie de luni de zile, pe fondul nemultumirii publice fata de cei peste un milion de migranti care au intrat in Europa in ultimii doi ani si a temerilor privind impactul lor asupra locurilor de munca si securitatii.

Luna trecuta, candidatul FPO a fost pe punctul de a castiga alegerile prezidentiale din Austria.

In conditiile in care anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, cancelarul Christian Kern, din Partidul Social-Democrat (SPO), spera ca pachetul va ajuta coalitia creata in urma cu opt luni si perceputa in mare parte ca ineficienta.

Anterior, luna aceasta, Kern a propus intoarcerea la un sistem care le da angajatilor localnici prioritate la locurile de munca din sectoarele unde lucreaza multe persoane din statele membre UE mai sarace, din estul Europei. Sistemul a fost aplicat temporar, in perioada 2004-2011, dupa ce statele foste comuniste au aderat la blocul comunitar.

Acordul prezentat luni prevede ca Guvernul sa exercite presiuni asupra Comisiei Europene pentru a permite un sistem similar, sustinand o "reducere si limitare a fortei de munca straine".

Este insa putin probabil ca Bruxellesul sa accepte un astfel de sistem, deoarece contravine principiului fundamental al UE privind libertatea de circulatie a persoanelor.

De asemenea, programul include interzicerea hainelor musulmane precum burka si niqab, care acopera toata sau cea mai mare parte a fetei. In plus, angajatii din administratie nu vor mai avea dreptul sa poarte simboluri religioase la munca.

"Credem intr-o societate deschisa, care este bazata si pe o comunicare deschisa. Valurile care acopera tot corpul in spatiul public sunt impotriva acesteia si, in consecinta, vor fi interzise", se arata in document.

In Austria, tara cu populatie majoritar catolica, traiesc circa 600.000 de musulmani din totalul de circa 8,7 milioane de locuitori.

Rata somajului a crescut constant in Austria, dar este inca relativ scazuta, la 5,9%, potrivit datelor UE. ...citeste mai departe despre "Austria vrea sa restrictioneze accesul muncitorilor est-europeni pe piata muncii" pe Ziare.com

#Austria muncitori Europa de Est, #Austria restrictie est europeni piata muncii , #Stiri Locuri de munca