Asociatia MAME: Exista neconcordante intre OUG si normele privind concediul de crestere a copilului

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 10:15
3192 citiri
Asociatia MAME: Exista neconcordante intre OUG si normele privind concediul de crestere a copilului

Asociatia MAME cere Ministerului Muncii clarificari in cazul neconcordantelor intre OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si propunerile privind Normele metodologice de aplicare, anunta Mediafax.

Reprezentantii Asociatiei MAME atrag atentia in sesizarea trimisa Ministerului Muncii ca prin articolul 8, alineatul 7 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta 111/2010 se anuleaza prevederile articolului 9, alineatul 6 din OUG.

Potrivit articolului 8, alineatul 7, "in situatia in care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 si naste un alt copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, suma prevazuta la art. 9 alin.(6) din ordonanta de urgenta nu se acorda".

In opinia reprezentantilor de la Asociatia MAME, aceasta prevedere anuleaza dispozitiile articolului 9, alineatul 6 din OUG 111/2010, potrivit caruia "pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin.(4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea."

Reprezentantii asociatiei precizeaza ca normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 nu trateaza situatia copiilor proveniti din sarcini multiple.

"Art 5. alin (1) din OUG nr 111/2010 «Cuantumul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2)-(4) se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere» preciza ca pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina multipla, indemnizatia lunara se majoreaza cu 600 de lei.

Ne-ati putea preciza (avand in vedere ca acest aspect nu este explicat in normele de aplicare) care este valoarea acestei indemnizatii incepand cu data de 1 ianuarie 2011?", se arata in sesizarea transmisa Ministerului Muncii.

Un alt aspect sesizat Ministerului Muncii se refera la conditiile in care angajatorul poate dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul parintilor, facand trimitere la articolul 25 din OUG 111/2010, care, in opinia asociatiei, ar putea sa aduca multe probleme ale parintilor, deoarece in normele de aplicare nu se fac clarificari.

"Din acest articol, intelegem ca interdictia pentru angajator de a dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu se aplica doar pentru persoanele care se afla in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la un an, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap.

Consideram ca este necesar sa includeti in normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta si explicatii cu privire la acest articol din OUG, explicatii care sa clarifice situatia tuturor salariatilor aflati in concediu de crestere a copilului", se mai arata in sesizarea transmisa MMFPS.

Reprezentantii Asociatiei MAME mai sustin ca neincluderea unui articol separat in normele metodologice prin care sa se explice modalitatea de aplicare a articolului 25 din OUG va acorda puterea de decizie angajatorilor, iar parintii aflati in cei doi ani de concediu de ingrijire a copilului ar putea sa fie concediati in acest interval de timp.

"Consideram ca aceasta protectie, privind garantarea locului de munca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului, trebuie asigurata inclusiv pentru salariata/salariatul care opteaza sa stea doi ani de zile in concediu de crestere a copilului, nu doar pentru persoanele care se afla in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la un an, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap", se mai arata in scrisoarea trimisa Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, declara, vineri, intr-o conferinta de presa, ca mamele care nasc in perioada concediului de crestere a copilului primesc in plus 600 de lei. 

#concediu, #copil, #crestere, #indemnizatie, #mame , #Stiri Locuri de munca