Arta de a oferi cadouri celor cu care lucrezi

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 20:57
3849 citiri
Arta de a oferi cadouri celor cu care lucrezi

Sarbatorile se apropie si, drept urmare, sezonul cadourilor este in floare. Desi probabil ca stii deja ce sa-i cumperi matusii tale sau unchiului din strainatate, ai putea fi lipsit de orice idee cand vine vorba de colegii tai, de sef sau de alte contacte profesionale.

De fapt, sa schimbi cadouri cu oamenii cu care lucrezi este un lucru presarat cu nesiguranta. Ce inseamna un cadou nepotrivit pentru un coleg? Cat ar trebui sa cheltuiesti? Sa te deranjezi sa iei cadouri?

Nu te alarma. Iata cateva sugestii oferite de Robert Half International, care te pot ajuta sa explorezi aceasta zona gri a cadourilor:

1.    Nu te simti presat. Din cauza conditiilor economice, oferirea cadourilor are mari sanse sa ia o panta descendenta anul acesta, asa ca sa nu crezi ca trebuie sa cumperi cadouri pentru colegii tai sau pentru alti oameni cu care lucrezi.

Exista multe modalitati necostisitoare sau gratuite de a-ti exprima aprecierea. De exemplu, ai vreo aptitudine sau vreun talent pe care il poti folosi? O prajitura de casa sau un semn de carte facut de tine, de exemplu, ar putea sa fie lucruri pretuite de cei care le primesc.

O felicitare cu un mesaj personalizat ar putea sa fie, de asemenea, o alternativa buna. Poti lua in considerare si posibilitatea de a petrece timp cu cineva, invitandu-l la masa, la o cafea sau la un eveniment.

Daca un coleg iti ofera un cadou, nu te gandi ca trebuie sa faci acelasi lucru la randul tau. Sa-i raspunzi cu un bilet de multumire este potrivit si va fi apreciat de colegul tau.

2.    Intelege traditia de la birou. Daca totusi te hotarasti sa iei cadouri, asigura-te ca esti constient de “protocolul” practicat de colegii tai. Fiecare firma e diferita. De exemplu, la biroul tau, managerii pot oferi cadouri angajatilor in mod traditional, insa fara sa astepte ceva in schimb.

In unele medii de lucru, oferirea cadourilor poate sa nu fie ceva obisnuit. Daca nu esti sigur de practica curenta, vorbeste cu cei pe care ii cunosti si care lucreaza cu tine, pentru a obtine o idee asupra acestui aspect care se poate dovedi, deseori, delicat.

3.    Cunoaste-l pe cel caruia ii faci cadoul. De regula, este destul de usor sa cumperi cadouri pentru prieteni si familie, pentru ca ii cunosti suficient de bine si poti identifica lucrurile care se potrivesc personalitatii sau intereselor lor.

Insa daca nu esti in mod deosebit apropiat de un coleg, s-ar putea sa nu stii de unde s-o apuci. Daca acesta este cazul, incearca sa afli mai mult despre oamenii pentru care planuiesti sa iei cadouri. Poti sa te inspiri din fotografiile lor sau din lucrurile de pe birourile lor sau intrebandu-i pe cei care ii cunosc mai bine. Insa retine, cu cat oferi ceva mai personalizat, cu atat va fi apreciat mai mult.

4.    Ofera cadouri cu mare grija in afara organizatiei tale. Daca ai un client sau un partener de afaceri cu care lucrezi in mod frecvent, este posibil sa vrei sa-i daruiesti si acestuia ceva. Inainte sa o faci, asigura-te ca esti constient de orice politica a firmei tale sau a celei a clientului, cu privire la oferirea si primirea cadourilor din afara organizatiei.

Unele afaceri, de exemplu, cer angajatilor sa nu primeasca si sa nu ofere cadouri care valoreaza peste o anumita suna, pentru a evita situatiile neadecvate.

De asemenea, asigura-te ca esti la curent cu politica firmei privind deconturile in cazul cadourilor pentru clienti. Nu cumpara cadouri costisitoare pentru clienti, presupunand ca ti se vor returna banii. Compania ta s-ar putea sa nu aiba o astfel de politica. Sau, precum este cazul multor organizatii, este posibil ca firma sa fi achizitionat deja cadouri care urmeaza sa fie inmanate clientilor tai.

5.    Fii precaut. Tricoul usor jignitor, dar incredibil de amuzant, pare a fi perfect pentru colegul care sta la biroul din dreapta, nu? Pastreaza-l pentru cineva din afara biroului.

Cand vine vorba de oferirea cadourilor la locul de munca, retine ca este in joc imaginea ta profesionala. Fii intotdeauna precaut, chiar si cu riscul de a oferi ceva banal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cadou sarbatori craciun colegi munca job birou companie client manager cariera , #Stiri Locuri de munca