Aproximativ 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate. Liviu Voinea (BNR): Este PIB-ul pierdut al tarii

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 23:02
1819 citiri
Aproximativ 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate. Liviu Voinea (BNR): Este PIB-ul pierdut al tarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ 30% din forta de munca si 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate, iar aceasta reprezinta Produsul Intern Brut pierdut al Romaniei, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Liviu Voinea.

"Romania a realizat multe in acesti 10 ani: convergenta nominala, parte din convergenta reala, stabilitate financiara, a castigat increderea pietelor, a facut reforme structurale. Pentru a continua, insa, procesul de convergenta reala, Romania trebuie sa isi exploateze potentialul de crestere si sa ajunga cat mai aproape de ocuparea deplina a fortei de munca.

Desi avem un somaj de 5% astazi, suntem departe de ocuparea deplina a fortei de munca si aceasta pentru ca avem o problema demografica foarte importanta despre care am vorbit foarte putin pana acum si anume: aproximativ 30% din forta de munca si 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate. Acestea sunt cifrele oficiale. Acesta este PIB-ul pierdut al Romaniei, am putea spune", a afirmat Liviu Voinea, la conferinta "10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana: de la coeziune la convergenta".

Acesta a atras atentia asupra faptului ca si acum, cand se inregistreaza rate de crestere economica peste potential, Romania continua sa raporteze rate negative ale natalitatii. Problema imbatranirii populatiei afecteaza PIB-ul potential, iar imbatranirea este dublata de o rata ridicata a persoanelor aflate in risc de saracie.

"De altfel, o estimare facuta de colegii nostri la banca arata ca o crestere cu 1% a ponderii populatiei cu varsta de peste 65 de ani determina scaderea PIB-ului potential cu 1,3%. Estimarea este facuta pe ultimii 12 ani si pe sase tari din regiune", a aratat Voinea.

In acest context, oficialul BNR a subliniat ca nivelul de trai si diferentialul de salarii continua sa explice valul de emigratie chiar pe fondul ratelor inalte de crestere economica, aceasta fiind o crestere inegala la nivel interregional si intergenerational, dezechilibrata ca structura, care adanceste inegalitatile in societate.

Ministrul Laufer sustine ca peste 70% dintre romanii plecati din tara vor sa se intoarca in urmatorii cinci aniPeste jumatate din romanii care au plecat din tara vor sa investeasca in Romania, dar ii opreste coruptiaGuvernul da 75.000 de euro ca sa afle de ce emigreaza romanii si cum sa ii aduca inapoi ...citeste mai departe despre "Aproximativ 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate. Liviu Voinea (BNR): Este PIB-ul pierdut al tarii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muncitori romani strainatate , #Stiri Locuri de munca