Angajatorii ar putea fi obligati sa-i plateasca pe tinerii care vin in practica

Marti, 13 Iunie 2017, ora 18:58
2254 citiri
Angajatorii ar putea fi obligati sa-i plateasca pe tinerii care vin in practica
Foto: Ziare.com

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica Legea Internshipului, care reglementeaza conditiile care trebuie indeplinite de un angajator pentru a putea primi un tanar in practica.

Printre obligatii sunt stipulate incheierea unui contract si plata unei indemnizatii pentru munca prestata.

Legea prevede ca toate persoanele de peste 16 ani pot participa la activitati de pregatire si practica in cadrul companiilor si institutiilor de stat, aceasta perioada fiind numita de "internship".

Pentru ca o institutie sa poata primi oameni in practica, trebuie sa aiba cel putin cinci salariati, sa nu fie in insolventa si sa nu fi facut concedieri colective sau reorganizare a activitatii in ultimele 12 luni.

"Programul de internship se desfasoara in temeiul contractului de internship. Este interzisa delegarea de sarcini internului ce constau in prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect pregatirea teoretica si practica conform contractului de internship.

Pe perioada programului, internul se obliga sa presteze activitatile prevazute in contractul de internship sub directa coordonare a unui indrumator desemnat de conducatorul organizatiei gazda, dintre salariatii calificati, cu o experienta de cel putin doi ani in domeniul de activitate", se arata in textul legii.

Persoana aflata in practica va avea dreptul la o indemnizatie lunara neta al carei cuantum va fi de cel putin 50% din echivalentul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Activitatea practica va fi de maximum sase ore pe zi si cel mult 30 de ore pe saptamana, persoana aflata in practica avand dreptul la doua zile de repaus dupa fiecare cinci zile muncite.

Totodata, acesta nu poate efectua ore suplimentare, iar organizatia are obligatia de a tine evidenta timpului in care internul isi desfasoara activitatea din cadrul programului.

La finalul perioadei de internship, indrumatorul va realiza un referat de practica ce va cuprinde descrierea activitatilor desfasurate de intern, modul de indeplinire al acestora, aptitudinile pe care le-a dobandit, conduita si concluziile privind desfasurarea programului de internship. Activitatea celui aflat in practica va fi notata cu "foarte bine" (FB), "bine" (B) sau "nesatisfacator" (NS).

Pentru stimularea ocuparii fortei de munca, firmele ar urma sa primeasca si o prima "de promovare a angajarii" echivalenta cu 1.000 euro pentru fiecare angajat care a urmat un program de internship s... citeste mai departe despre "Angajatorii ar putea fi obligati sa-i plateasca pe tinerii care vin in practica" pe Ziare.com

#tineri practica platiti, #tineri platiti internship , #Stiri Locuri de munca