Angajatii de la instanta suprema si-ar putea primi sporurile din nou

Joi, 09 Iulie 2009, ora 15:03
1506 citiri
Angajatii de la instanta suprema si-ar putea primi sporurile din nou

Curtea de Apel Bucuresti a decis admiterea cererii Inaltei Curti de Casatie si Justitie de anulare a executarii adresei Ministerului Finantelor prin care s-a anuntat ca salariile angajatilor de la ICCJ nu vor mai include sporul de stres si cel de confidentialitate, potrivit NewsIn.

Potrivit oficialilor CAB, cererea ICCJ judecata joi se refera la anularea adresei MFP. Decizia de joi poate fi atacata cu recurs. Angajatii ICCJ au contestat, in instanta, actul Ministerului Finantelor prin care le-au fost suspendate anumite sporuri, surse din magistratura declarand pentru NewsIn ca sefii ICCJ au refuzat sa plateasca, miercuri, salariile angajatilor fara aceste sporuri.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat, joi, cererea Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva adresei 294512/07.2009, privind drepturile salariile, emisa de Ministerul Finantelor Publice.

Surse din magistratura au declarat ca angajatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu si-au primit miercuri salariile, dupa ce conducerea acestei instante a refuzat sa foloseasca linia de credit fara sporurile suspendate.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca nu sunt bani pentru plata salariilor angajatilor institutiei, el afirmand ca discuta cu ministrul Finantelor prin corespondenta despre aceasta problema.

Angajatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost anuntati ca s-ar putea sa nu isi ia salariile, pentru ca nu mai sunt bani, au declarat unii dintre acestia pentru NewsIn, presedintele ICCJ afirmand ca i-a trimis ministrului Finantelor o adresa cu privire la aceste salarii.

Nicolae Popa a declarat marti, pentru NewsIn, ca Ordonanta de urgenta nr. 71 din iunie privind plata unor sume prevazute in titluri executorii nu se aplica judecatorilor de la instanta suprema.

Nicolae Popa a explicat, pentru NewsIn, ca judecatorii au avut, luni, o adunare generala spontana, in cadrul careia s-au adus critici in legatura cu masurile prevazute in Ordonanta de urgenta nr. 71 din iunie privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Judecatorii instantei supreme au ajuns, insa, la concluzia ca dispozitiile ordonantei nu li se aplica, din moment ce instanta suprema este ordonator principal de credite si, in consecinta, are buget propriu.

Nicolae Popa a declarat ca OUG 71 priveste datorii recunoscute printr-o hotarare de Guvern din 2008, datorii care ar fi trebuit achitate.

Numai ca, potrivit presedintelui ICCJ, in ceea ce-i priveste pe judecatorii instantei supreme, sporul de 50% nu reprezinta o datorie, fiind deja inclus in salariu. Nicolae Popa a mai declarat ca a trimis, luni, ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, o adresa in care solicita un punct de vedere vizavi de interpretarea facuta de judecatorii ICCJ privind OUG 71.

Guvernul a adoptat, in iunie, o ordonanta de urgenta care esaloneaza pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obtinute in instanta, a anuntat Ministerul Justitiei, dupa ce OUG din 2008 care prevedea esalonarea acestora a fost declarata neconstitutionala.

Potrivit OUG, hotararile judecatoresti titluri executorii vor fi platite in trei transe, respectiv in anul 2010 se va plati 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2011 se va plati 33% din valoarea titlului executoriu, iar in anul 2012 ramane de achitat 33% din valoarea titlului executoriu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#magistrati, #salarii, #sporuri , #Stiri Locuri de munca