Angajatii CSM si ICCJ nu si-au ridicat salariile pe iunie

Marti, 21 Iulie 2009, ora 17:41
2288 citiri
Angajatii CSM si ICCJ nu si-au ridicat salariile pe iunie

Angajatii Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justititie nu si-au primit salariile pe ultima luna, chiar daca cele doua institutii au castigat procesele impotriva MFP, minister care le-a dat viza negativa pentru deschiderea de credite incluzand sporul de stres de 50%, informeaza NewsIn.

Angajatii ICCJ ar fi urmat sa isi primeasca salariile pe iunie pe 8 iulie, iar cei de la CSM pe 10 iulie. Aceste salarii nu ar fi urmat sa includa si sporul de stres de 50%, asa cum a comunicat MFP.

Actele administrative ale MPF au fost, insa, atacate in instanta de cele doua institutii. Ca urmare, pe 16 iulie, Curtea de Apel Bucuresti a dispus amendarea ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere a platii sporului de 50% pentru angajatii instantei supreme, pentru ca nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri.

Decizia CAB din 9 iulie, pentru nerespectarea careia magistratii au intentat acest nou proces, anula executarea adresei Ministerului Finantelor, prin care s-a anuntat ca salariile angajatilor de la ICCJ nu vor mai include sporul de stres.

Tot pe 16 iulie, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa oblige Ministerul Finantelor Publice la plata a 353.042 lei catre Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentand drepturi salariale.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti trebuia pusa in aplicare de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de o zi.

Purtatorul de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturi, Cecilia Morariu, a explicat a doua zi, pe 17 iulie, pentru NewsIn ca, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti, Ministerul Finantelor a fost obligat sa deblocheze contul de salarii al institutiei.

Surse din magistratura au explicat, marti, pentru NewsIn, ca pe 17 iulie conturile CSM ar fi fost deblocate, insa acest lucru a durat putin timp.

De altfel, Ministerul Finantelor Publice a negat, in aceeasi zi, ca ar fi platit sporurile solicitate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in valoare de 353.042 lei.

"Ministerul Finantelor infirma informatiile potrivit carora s-a efectuat plata sporurilor solicitate de Consiliul Superior al Magistraturii prin Ordonantarea de plata nr. 1678/13.07.2009, in suma de 353.042 lei si pentru care controlorul financiar preventiv delegat a formulat refuz de viza", se arata in comunicat.

De asemenea, ministerul a sustinut ca analiza Curtii de Conturi i-a dat dreptate, refuzul de viza formulat de controlorul financiar preventiv delegat fiind "intemeiat si legal".

"Curtea de Conturi a Romaniei, in urma analizei documentelor care au stat la baza refuzului de viza al controlorului financiar preventiv delegat pentru Ordonantarea de plata nr. 1678/13.07.2009, in suma de 353.042 lei, inaintata de Consiliul Suprem al Magistraturii, a confirmat legalitatea refuzului de viza, in raport cu prevederile din OUG nr.17/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului bugetar", a mai anuntat MFP.

Invocarea avizului Curtii de Conturi a putut fi facut pentru institutia a devenit mediator in acest conflict.

Astfel, inainte de deciziile CAB de saptamana trecuta, mai exact pe 10 iulie, la doar o zi dupa pierderea de catre MFP a primului proces cu ICCJ, Guvernul a decis ca documentele de plata aferente cheltuielilor care nu au primit viza de control financiar preventiv vor fi acceptate de Trezorerie la plata doar daca Curtea de Conturi constata ca refuzul de viza nu este intemeiat.

MFP a precizat, pe 17 iulie, in acelasi comunicat, ca a formulat recurs impotriva sentintei civile din cazul CSM, care l-a obligat la plata sumei de 353.042 lei reprezentand drepturi salariale.

Potrivit ministerului, actiunea de recurs "suspenda executarea si se judeca de urgenta".

Recursul in procesul CSM-MFP se va judeca pe 30 iulie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

#sALARII, # SPOR STRE, # POGEA, # plata , #Stiri Locuri de munca