Dreptul la deconectare. Românii nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon după serviciu

Marti, 27 Iunie 2023, ora 21:26
522 citiri
Dreptul la deconectare. Românii nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon după serviciu
Românii nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon FOTO Pexels

Angajații români nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon după serviciu. După modelul francez, Comisia Europeană vrea să reglementeze la nivelul tuturor statelor membre dreptul la deconectare al angajaților.

După ce pleacă de la serviciu, salariații, inclusiv cei din România, ar putea să nu mai fie nevoiți să răspundă la telefon, e-mail sau mesaje vocale care au legătură cu locul de muncă.

Noua directivă urmează să fie prezentată și pusă în dezbatere publică în această toamnă. Aplicat timid în anumite companii de la noi, dreptul la deconectare le permite angajaților să nu răspundă la mailurile de serviciu sau la telefon în afara programului de muncă.

Comisia Europeană lucrează la o nouă directivă, care ar urma să stabilească orele de lucru și perioadele de odihnă. În plus, angajații nu vor fi sancționați dacă nu execută diferite sarcini de serviciu după o anumită oră. În schimb, cei care lucrează peste program ar trebui să aibă parte de compensații financiare, sunt de părere parlamentarii.

”Problema este că ar trebui să nu îmi dau mail după ora 9 seara și, doi, nu trebuie să am niciun fel de așteptare ca să îmi răspundă în afara programului de lucru. Dacă cumva există în fișa postului faptul că trebuie să decidă… Cumva există în fișa postului faptul că trebuie să își dedice mai multe ore, standard de lucru – evident, ar trebui negociat compensarea acestui tip de disponibilitate”, spune europarlamentarul Dragoș Pâslaru.

Cel mai probabil, în toamna acestui an, Comisia va definitiva actul legislativ, care trebuie aprobat de către Parlamentul și Consiliul European, care sunt doi factori decizionali. Este o procedură de durată, iar deputații români cred că este posibil ca o decizie definitivă să fie luată de noul parlament, care va fi ales în iunie anul viitor.

Franța a fost prima țară la nivel european care a reglementat dreptul angajaților de a nu fi conectați non stop la problemele de serviciu. Exemplu francez a fost urmat de state precum Italia, Spania sau Belgia.

Directiva va reglementa și munca de acasă. Vor fi stipulate ore de pauză și relaxare. Acest tip de activitate le permite companiilor să facă economii, iar banii rămași spun specialiştii în resurse umane, ar putea fi folosiți pentru diferite beneficii acordate salariaţilor.

...citeste mai departe despre "Dreptul la deconectare. Românii nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon după serviciu" pe Ziare.com

#telefon, #serviciu, #loc de munca, #deconectare , #Stiri Locuri de munca