Ajutoare in bani pentru zeci de mii de romani

Luni, 17 August 2009, ora 17:31
1621 citiri
Ajutoare in bani pentru zeci de mii de romani

Guvernul a aprobat o masura ce permite celor care lucreaza ca autonomi, echivalentul persoanelor fizice autorizate din Romania, sa primeasca ajutor de somaj.Executivul de la Madrid a alocat recent 460 de milioane de euro pentru a prelungi perioada in care persoanele disponibilizate primesc ajutor de la stat.

Dintre cei peste 68.000 de someri romani din Spania, numai 44.681 mai beneficiaza inca de ajutoare de somaj din partea statului. Restul de peste 23.000 de romani, carora perioada in care puteau primi ajutoare sociale li s-a terminat, vor beneficia si ei de noua masura. Potrivit legii, acestia vor avea dreptul la inca sase luni de ajutor social, in valoare de 420 de euro.

Lucratorii pe cont propriu, cei mai afectati

Potrivit INS, in luna iunie 2009, in Spania erau inregistrati 28.401 romani care munceau ca persoane fizice autorizate sau autonomi. Aproape o treime dintre ei au ramas, in prezent, fara niciun venit. Noua lege care le permite autonomilor sa primeasca ajutor de somaj a fost deja adoptata, iar acum se asteapta parcurgerea unor etape birocratice pentru ca aceasta sa intre in vigoare.

Mai intai platesc, apoi primesc

Potrivit legii, ajutorul acordat somerilor autonomi va fi cuprins intre 580 si 1.300 de euro lunar. Durata somajului se va intinde intre doua luni, pentru cei cu cel putin un an de cotizare, si sase luni, pentru muncitorii cu 36 de luni de plata a contributiilor. Doar persoanele cu varsta de peste 60 de ani vor avea dreptul la cel mult noua luni de ajutor de somaj. Guvernul a estimat ca valoarea medie lunara a ajutorului de somaj pentru autonomi va fi de 702,49 de euro, pentru cei care au cotizat 12 luni. Pentru a avea dreptul la ajutorul de somaj, muncitorii vor contribui lunar cu 1% din baza impozabila la asigurarile sociale.

 

#ajutoare, # someri, # spania, # autonomi , #Stiri Locuri de munca