Ai avut un accident de muncă în Marea Britanie? Iată ce trebuie să știi

Joi, 19 Mai 2022, ora 18:40
995 citiri
Ai avut un accident de muncă în Marea Britanie? Iată ce trebuie să știi
FOTO: unsplash.com

În ciuda Brexit, aproximativ 1 milion de români lucrează în Marea Britanie. Salariile mai mari, o piață a muncii ofertantă sau pur și simplu limba ușor de învățat sunt atracțiile principale ale românilor care aleg să trăiască acolo. Dacă te numeri printre ei, atunci ar trebui să știi că ai aceleași drepturi ca oriunde în Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește legislația muncii. Chiar și angajații sezonieri au dreptul la despăgubiri în cazul unui accident de muncă, dacă au contract de muncă.

Ce faci dacă ai un accident de muncă în UK

Accidentele de muncă se pot întâmpla oricui. Trebuie să știi ce drepturi ai din timp, pentru atunci când pățești ceva să acționezi conform legii, pentru a primi compensațiile care ți se cuvin. Accidentele de muncă pot fi ușoare, cum ar fi întinderi musculare cauzate de ridicarea repetată a greutăților, dureri de spate cauzate de ridicarea manuală a unor greutăți mai mari de 25 de kilograme sau chiar alunecarea pe scări sau pe o podea umedă din care pot rezulta julituri sau dureri. Desigur, trebuie să vorbim și despre accidentele de muncă grave cum ar fi probleme de sănătate rezultate din inhalarea unor gaze toxice, pierderea temporară a auzului sau a văzului, în urma expunerii la sunete și lumină puternică, sau chiar pierderea funcționalității unui membru. În toate aceste situații poți primi despăgubiri pentru accidente de muncă în UK.

În ce situații poți solicita despăgubiri

Orice accident care duce la întreruperea zilei de muncă, cauzează dureri periodice sau permanente, leziuni sau moarte poate fi motiv de despăgubire. Desigur, compensațiile sunt direct proporționale cu gravitatea accidentului. Însă, legislația muncii europene prevede o lungă listă de accidente care pot fi compensate. Este, însă, necesar să te adresezi autorităților pentru a primi despăgubirile. Iar dacă nu vrei să mergi la mai multe birouri sau nici nu știi ce trebuie să faci, apelează la un avocat cu experiență în obținerea despăgubirilor în cazul accidentelor de muncă.

Cum primești despăgubire în caz de accident de muncă

Dacă apelezi la un avocat, atunci este destul de simplu să primești compensația cuvenită. Acesta te va ghida prin tot procesul și se va ocupa de acte, astfel că efortul din partea ta este minimal. Tu trebuie doar să ate asiguri că angajatorul te-a trecut în „accident book”, cu alte cuvinte că la luat la cunoștință și a consemnat accidentul. Astfel, acesta nu va putea nega că ai avut un accident la locul de muncă. De asemenea, este important și biletul medicului, deoarece nu este indicat să se tratezi singur. Acestea sunt singurele tale responsabilități atunci când ai un accident și alegi servicii specializate de consultanță.

Ce drepturi ai dacă lucrezi în Marea Britanie

Marea Britanie și-a aliniat legislația muncii cu normele Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că ai aceleași drepturi și îndatoriri ca în orice altă țară din Europa. Cu alte cuvinte, angajatorul este obligat să îți pună la îndemână unelte, mașinării și dispozitive specifice domeniului în care activezi în stare bună de funcționare, să oprească programul de muncă dacă siguranța angajaților este pusă în pericol. să ofere pauze de odihnă și zile libere, conform contractului de muncă și să asigure echipament de protecție complet.

Dar nu numai angajatorul are obligații, ci și angajatul. Astfel, vestimentația trebuie adaptată la mediul de muncă, dacă nu ți se oferă uniformă, trebuie să participi la instruirea legată de sănătatea publică și de securitatea muncii, este obligatoriu să folosești toate echipamentele de protecție oferite de angajator, și să îl anunți pe acesta dacă faci un tratament special care ți-ar putea pune în pericol activitatea. De asemenea, în caz de accident sau echipament defect, ești obligat să le raportezi superiorului.

Ajutorul specializat este cea mai bună alegere

Cea mai mare responsabilitate a ta atunci când ai un accident de muncă este să te însănătoșești. Din păcate, birocrația te obligă să depui foarte mult efort dacă vrei să ceri despăgubiri angajatorului. Însă, poți să apelezi la un avocat de accident de muncă în Anglia pentru a evita toate hârțogăria și alergătura la care te obligă statul. Un avocat specializat în accidente de muncă va ști la ce instituții să apeleze pentru a depune actele, te va îndruma atunci când vine vorba de declarații și te va reprezenta în instanță, dacă aceste cazul, sporindu-ți șansele de a primi despăgubirea de la angajator.

#accident de munca, #accident de munca marea britanie , #Stiri Locuri de munca