Federatia Agrostar a identificat cele 5 profesii pentru care ii va pregati pe locuitorii din anumite zone ale tarii, care traiesc in mediul rural si au ca principala activitate agricultura,prin intermediul programului "Dinamizare rurala prin angajare sustenabila", au declarat oficialii federatiei, potrivit NewsIn.
Astfel, dupa o cercetare amanuntita a regiunilor de Sud, Sud Est, Sud Vest si Centru a Romaniei, Agrostar a identificat principalele
profesii pentru care i-ar putea pregati pe locuitorii zonelor rurale, acestea fiind cea de
lucrator in gospodarie agroturistica, lucrator in comert, instalator pentru constructii, ajutor mecanic auto si ingrijitor de varstnici la domiciliu."In aceasta cercetare am constat discrepante foarte mari intre Romania si tarile europene, pentru ca la noi din cei 47% de romani care locuiesc in zona rurala, aproximativ 30-32% traiesc din agricultura, in timp ce in tari ca Polonia sau Ungaria ponderea lor este de de 18%, respectiv 12%.
De aceea am decis sa intervenim pentru a crea niste activitati non-agricole pentru aceasta populatie, si mai ales, sa ii instruim in acest sens", a declarat joi managerul de proiect din cadrul Agrostar, Adrian Sorescu.
Acesta a precizat ca proiectul federatiei vizeaza calificarea a 750 de someri si someri tineri in cele cinci profesii identificate in urma cercetarii, dintre care 400 de barbati si 350 de femei.
Principalele criterii pe care participantii trebuie sa le indeplineasca sunt ca acestia sa provina din mediul rural, fie someri si sa practice agricultura de subzistenta.
"Cei pe care ii vom pregati trebuie sa fie someri, sa provina din mediul rural si sa aiba ca principala activitate agricultura. Vom pune accentul pe somerii tineri , cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani", a precizat Sorescu.
Potrivit reprezentantilor Agrostar programul "Dinamizare rurala prin angajare sustenabila" are patru etape, prima fiind cea de identificare a cel putin cinci ocupatii non-agricole care pot constitui oportunitati de angajare in viitorul apropiat, care tocmai a fost finalizata.
Cea de-a doua etapa, care este in desfasurare, presupune formarea a cel putin 20 de formatori pentru pregatirea profesionala in cele cinci ocupatii, aceasta urmand sa se finalizaze la sfarsitul lunii noiembrie.
Ultimele doua etape prevad calificarea celor 750 de someri, respectiv dezvoltarea, in randul a 850 de locuitori din mediul rural a abilitatilor necesare pentru a cauta si gasi un loc de munca (realizarea unui CV, prezentarea la interviu, etc).
In urma cercetarii intreprinse in ultimele trei luni Agrostar a mai identificat ca agricultura ocupa o pondere destul de mare in anumite zone din mediul rural.
Astfel, in centrul tarii, ponderea agriculturii in activitatile populatiei este de 82,3%, in zona de sud vest, de 81,6%, in timp ce pentru zona de sud est si cea de sud, procentul este de 74,6%, respectiv 61%.
Potrivit Agrostar, acest proiect este finantat de Uniunea Europeana si realizat in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dar si al Autoritatii de Management.
De asemenea, partenerii Agrostar in cadrul acestui program sunt "Xóvenes Agricultores", o organizatie profesionala care reuneste agricultorii mici si mijlocii, crescatorii de animale si silvicultorii din regiunea Galitia, Spania, precum si Institutul de Dezvoltare Comunitara (IDC), o federatie de organizatii non-profit.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.