Acordarea venitului minim, conditionat de munca in folosul comunitatii

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 00:33
2188 citiri
Acordarea venitului minim, conditionat de munca in folosul comunitatii

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii modificate de acordare a venitului minim garantat astfel incat primariile vor fi obligate sa elaboreze planuri de lucrari efectuate de catre beneficiarii venitului, pe baza carora se vor face platile pentru acest tip de ajutor social.

Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis, a spus miercuri ca acordarea venitului minim garantat va fi conditionata de munca efectuata in folosul comunitatii de catre beneficiari. 

"Ne intereseaza cum abordam relatia dintre ajutorul social si munca. Banii se vor acorda acelor persoane care muncesc si in masura in care comunitatea se implica in a se dezvolta prin munca celor care primesc venitul minim garantat", a declarat ministrul. 

In consecinta, primariilor le incumba resposabilitatea de a intocmi un plan de lucrari ce urmeaza sa fie efectuate de catre cei care primesc ajutorul social, plan ce va fi depus la agentiile de ocupare a fortei de munca. De masura in care planul va fi respectat vor depinde decontarile pentru venitul minim garantat. 

"In acest fel vom stimula dezvoltarea acelor comunitati care au interesul in a plati ajutoare sociale doar celor care participa la munca", a comentat Ioan Botis.
 
In paralel, cei care primesc venit minim garantat vor fi contactati lunar de catre agentiile de ocupare a fortei de munca in vederea insertiei lor pe piata muncii.

"Un lucru fundamental prins in lege este legat de faptul ca acesti oameni beneficiaza in fiecare luna de masurile active ale agentiilor de ocupare a fortei de munca. Daca in 2010 aceste persoane trebuiau sa se prezinte o data la trei luni pentru a beneficia de aceste masuri, din 2011 aceste persoane beneficiaza de tot pachetul de masuri active", a conchis ministrul.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 20 decembrie, cu 171 voturi pentru, 54 contra si doua abtineri , modificarea Legii 416 din 2001 astfel incat conditiile de acordare a venitului minim garantat au devenit mai rigide, agentiile de ocupare a fortei de munca urmand sa verifice respectarea prevederilor legale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venit minim, # munca, #primarii, #ajutor sociale , #Stiri Locuri de munca