9 intrebari cruciale pe care sa le pui sefului tau

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 18:56
7998 citiri
9 intrebari cruciale pe care sa le pui sefului tau

Multi dintre cei care isi cauta un job si multi angajati cred, in mod gresit, ca atunci cand pui intrebari sefului dai dovada de lipsa de inteligenta, spune Caroline Ceniza-Levine, partener la SixFigureStart, firma de coaching in cariera. Dimpotriva, este mai rau sa te gandesti la intrebari mai tarziu si sa trebuiasca sa te intorci pentru a ti se raspunde. Si este si mai rau sa nu pui deloc intrebari si sa afli ca ai inteles gresit sau ca ti-a scapat ceva esential.

Exista anumite intrebari pe care nu ar trebui totusi sa le pui sefului:
“Esti prost?” “Cine te plateste sa faci asta?” “Cat ai dat pe peruca aia oribila?”

Dar care sunt intrebarile pe care ar trebui sa le pui sefului?

Mai ales in cadrul situatiei economice actuale, este foarte important sa pui intrebari relevante si sa fii sub privirea sefului tau (si nu pentru ca l-ai intrebat daca face baie zilnic), scrie cnn.com.
“Intrebarile bine gandite demonstreaza maturitate profesionala; intrebarile de clarificare arata ca asculti activ si esti atent la detalii,” spune Ceniza-Levine.

“Daca ii ceri sefului sa repete ce a spus, nu faci decat sa demonstrezi ca nu esti atent. Daca pui o intrebare care confera profunzime si expansiune discutiei, atunci dai dovada de atentie, arati ca reflectezi la ce s-a spus.”

Iata 9 intrebari pe care i le poti pune sefului tau si care te vor ajuta sa-ti solidifici cariera:

1.    Cum imi veti masura succesul si performantele in 3, 6 sau 12 luni?

Este important sa stii cum iti este masurata activitatea si este la fel de important sa ai perioade bine delimitate de timp in care iti poti finaliza sarcinile, spune Ceniza-Levine. Trebuie sa stii ca lucrezi la ceea ce conteaza si ca tintesti spre rezultate care vor fi masurate. Cu cat iti poti face munca mai putin subiectiva, cu atat mai bine iti va fi atunci cand va veni vremea unui bonus sau a unei promovari, scrie cnn.com.

2.    Cum preferati sa comunicati si cat de des?

Este important sa discuti oficial cu seful tau despre lucruri precum evaluarile performantei, insa este de asemenea vital sa stii cum sa obtii feedback in mod regulat, spune Ceniza-Levine. Seful tau vrea sa ii vorbesti zilnic, o data pe saptamana sau doar atunci cand apare un nou proiect? Este de acord sa vii fara sa anunti, sa-ti faci o programare, sa trimiti un mail sau sa suni inainte?

“Oamenii au asteptari diferite cand vine vorba de frecventa si metodele de comunicare, asa ca intreaba-ti seful cum ii place sa comunice si adapteaza-te. Daca ai nevoie de mai mult sau de mai putin feedback, acesta este un lucru pe care vei dori sa i-l comunici,” spune aceasta.

3.    Ce posibilitati de avansare in cariera am in compania dumneavoastra?

Aceasta este o intrebare mai delicata. Pe de-o parte, arata ca esti interesat sa te dedici companiei, pe termen lung. Pe de alta parte, trebuie sa ai grija sa nu pari disperat sa scapi de pozitia actuala sau de cea care ti se ofera. Pune aceasta intrebare dupa ce stii sigur ca seful tau este multumit de tine, iar apoi poti decide care este urmatorul pas.

4.    Ce abilitati este nevoie sa-mi dezvolt pentru a avansa in cariera?

Aceasta intrebare ii arata managerului tau ca esti proactiv atunci cand vine vorba de realizarea unei actiuni in ceea ce te priveste. Incerci sa devii explici cu privire la directia in care poti avansa, iar cerand feedback specific arata ca nu presupui care iti sunt slabiciunile.

“Nu vrei sa presupui ca ai nevoie de un plan mai strategic sau de mai multe abilitati analitice,” spune Levine. “Poate ca seful tau pune mai mult accent pe dezvoltarea relatiilor interumane si tot timpul pe care il petreci la calculator ar fi mai folositor daca l-ai folosi pentru a cunoaste indivizi din alte departamente.”

5.    Care este prioritatea dumneavoastra numarul 1?

Deseori, sefii atribuie angajatilor mai multe sarcini decat isi dau seama. Intrebandu-l pe seful tau, in mod direct, ce este cel mai important il determini sa aleaga dintre diversele proiecte, afirma Ceniza-Levine. Acest lucru este important, pentru ca tu sa stii cum sa-ti gestionezi timpul. Vrei sa-ti cunosti prioritatile de top si sa-ti pastrezi puterile pentru acestea.

6.    Sa vad daca inteleg bine… imi scapa ceva?

Dupa ce seful tau ti-a explicat ceva, este benefic sa sumarizezi ceea ce ai auzit, astfel incat seful sa stie ce informatii ai retinut si sa le completeze pe cele care lipsesc, daca este cazul. Altfel, ai mari sanse sa te pierzi pe drum si sa ai parte de o surpriza neplacuta atunci cand vei fi obligat sa predai un proiect, un raport sau ceva ce implica informatiile pe care nu le-ai inteles sau care ti-au scapat din vedere.

7.    Care sunt calitatile mele?

Vrei sa-ti cunosti punctele forte pentru a le folosi in cariera.
“Uneori, oamenii pun pret pe lucruri pe care tu nu le constientizezi; poate ca tie iti par atat de normale incat nu le mai observi,” spune Ceniza-Levine. “Odata ce stii exact ce ii place sefului la tine, poti face astfel incat sa incorporezi mai mult din acele calitati in munca ta.”

8.    Cum va pot ajuta?

Sa intrebi cum poti ajuta este important pentru ca arata ca esti dispus sa mergi departe, spune Ceniza-Levine. Asigura-te ca ai terminat de facut tot ce ti s-a cerut inainte. Altfel, ar putea sa para ca iti doresti sa faci orice altceva in afara de sarcinile tale.

9.    Lucrez la X, Y si Z – sunteti de parere ca pot face fata acestei sarcini?

Precum a fost mentionat mai sus, managerii nu isi dau seama mereu daca nu cumva ai prea mult de lucru. Daca intrebi inainte sa-ti asumi anumite responsabilitati, prioritatile sefului tau vor dicta alegerile tale – nu preferintele personale, spune Ceniza-Levine.  Enumerand ce ai deja de facut, dar oferindu-te sa faci mai mult, pari ca esti dispus sa mergi si mai departe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, #cariera, #companie, #job, #sef , #Stiri Locuri de munca