Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

85% dintre angajatii concediati castiga procesele cu patronii

85% dintre angajatii concediati castiga procesele cu patronii

Pe fondul crizei, tot mai multe firme recurg la disponibilizari pentru a reduce din cheltuieli, dar nu intotdeauna acestea sunt justificate si nu respecta prevederile legale.

Atunci cand angajatul are dreptate, poate actiona in instanta firma la care a lucrat. Asa a facut si o infirmiera care este unic intretinator de familie.

Aceasta a fost concediata fara a avea dreptul la cele 15 zile de preaviz si fara sa primeasca dispozitia de concediere in scris.


De asemenea, firma nu a aplicat unitar criteriul potrivit caruia sunt exclusi la concediere angajatii cu statut de "unic intretinator" in cazul ei, aplicandu-l totusi pentru alte posturi.


"In aceste conditii, instanta a admis contestatia infirmierei si a obligat firma la plata cheltuielilor de judecata de 1.000 de lei, reintegrarea acesteia pe postul detinut anterior si plata drepturilor salariale de la data concedierii si pana la reintegrarea in functie", a declarat pentru Gandul Mariana Mizgoi, consultant juridic, HR Management Club.


Mai sunt si cazuri in care un angajat care se simte discriminat sau hartuit va avea tendinta de a da compania in judecata, chiar daca nu are sanse de reusita sau exista alte dezavantaje, de exemplu, i se duce vestea de procesoman, ne-a spus Liliana Bolan, consultant B&B Experts.


Contestatiile la deciziile de concediere s-au dublat


In prima jumatate a acestui an, numarul cauzelor inregistrate pe rolul Tribunalului Bucuresti (TB) avand ca obiect contestatie formulata impotriva deciziei de concediere s-au dublat, ajungand la 502, fata de 205 contestatii inregistrate in prima jumatate a anului trecut, potrivit datelor furnizate de TB la solicitarea Gandul.


In semestrul doi din 2008, numarul contestatiilor a fost de 233.


De asemenea, numarul litigiilor de munca anul trecut a fost de 47.000 la nivel national, iar de regula, angajatii cheama in instanta companiile la care au lucrat pentru nereguli in privinta drepturilor salariale sau pentru nelegalitatea concedierilor colective sau individuale.


Cea mai mare parte a litigiilor sunt initiate de angajati si castigate de acestia in proportie de 85%, mai spune Mizgoi. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1903 ori
Citeste mai multe despreangajati concedieri disponibilizari procese