85% dintre angajatii concediati castiga procesele cu patronii

Marti, 11 August 2009, ora 10:07
2141 citiri
85% dintre angajatii concediati castiga procesele cu patronii

Pe fondul crizei, tot mai multe firme recurg la disponibilizari pentru a reduce din cheltuieli, dar nu intotdeauna acestea sunt justificate si nu respecta prevederile legale.

Atunci cand angajatul are dreptate, poate actiona in instanta firma la care a lucrat. Asa a facut si o infirmiera care este unic intretinator de familie.

Aceasta a fost concediata fara a avea dreptul la cele 15 zile de preaviz si fara sa primeasca dispozitia de concediere in scris.

De asemenea, firma nu a aplicat unitar criteriul potrivit caruia sunt exclusi la concediere angajatii cu statut de "unic intretinator" in cazul ei, aplicandu-l totusi pentru alte posturi.

"In aceste conditii, instanta a admis contestatia infirmierei si a obligat firma la plata cheltuielilor de judecata de 1.000 de lei, reintegrarea acesteia pe postul detinut anterior si plata drepturilor salariale de la data concedierii si pana la reintegrarea in functie", a declarat pentru Gandul Mariana Mizgoi, consultant juridic, HR Management Club.

Mai sunt si cazuri in care un angajat care se simte discriminat sau hartuit va avea tendinta de a da compania in judecata, chiar daca nu are sanse de reusita sau exista alte dezavantaje, de exemplu, i se duce vestea de procesoman, ne-a spus Liliana Bolan, consultant B&B Experts.

Contestatiile la deciziile de concediere s-au dublat

In prima jumatate a acestui an, numarul cauzelor inregistrate pe rolul Tribunalului Bucuresti (TB) avand ca obiect contestatie formulata impotriva deciziei de concediere s-au dublat, ajungand la 502, fata de 205 contestatii inregistrate in prima jumatate a anului trecut, potrivit datelor furnizate de TB la solicitarea Gandul.

In semestrul doi din 2008, numarul contestatiilor a fost de 233.

De asemenea, numarul litigiilor de munca anul trecut a fost de 47.000 la nivel national, iar de regula, angajatii cheama in instanta companiile la care au lucrat pentru nereguli in privinta drepturilor salariale sau pentru nelegalitatea concedierilor colective sau individuale.

Cea mai mare parte a litigiilor sunt initiate de angajati si castigate de acestia in proportie de 85%, mai spune Mizgoi. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #concedieri, #disponibilizari, #procese , #Stiri Locuri de munca