7 metode de a esua la un interviu de angajare

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 22:29
2569 citiri
7 metode de a esua la un interviu de angajare

Performantele bune din timpul interviului de angajare fac parte din cei mai importanti pasi ai procesului de recrutare. Fiecare candidat vrea sa impresioneze potentialul angajator, insa, in ciuda tuturor eforturilor, nu toti reusesc. Deseori, o simpla greseala poate determina esecul total.

Iata cateva erori de evitat, oferite de Robert Half International:

1.    Intarzii

Sa ajungi la interviu la timp, sau poate cu cateva minute mai devreme, este o modalitate simpla de a-ti impresiona potentialul angajator. Intarzierea nu este doar lipsita de profesionalism, ci da si dovada de faptul ca nu respecti timpul si programul managerului.

De asemenea, pune la indoiala si capacitatea ta de a ajunge la timp la serviciu, unul dintre cele mai fundamentale aspecte ale oricarui job. In plus, daca intarzii, ai sanse sa ratezi total interviul, daca intervievatorul are o alta intalnire.

2.    Esti lipsit de politete si respect fara de receptionist sau asistent

Unii candidati nu considera ca este important daca sunt expeditivi cu asistentii sau secretarele managerului, atunci cand stabilesc interviul, sau se supara ca receptionista le-a pronuntat gresit numele.

In cele din urma, nu aceasta este persoana care hotaraste daca vei fi sau nu angajat. Dar ai putea fi surprins sa afli ca 6 din 10 directori chestionati de Robert Half considera ca parerea asistentului este importanta atunci cand evalueaza un nou candidat. Asadar, retine, fii politicos cu toti cei cu care vii in contact in timpul procesului de angajare.

3.    Te porti de parca esti singura persoana din incapere

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: Dupa ce ai anuntat secretara ca ai venit pentru interviu, dai repede un telefon, pentru a-i povesti prietenului tau cum a fost petrecerea de aseara, vorbind atat de tare, incat toata lumea din birou te poate auzi. Ar fi o abordare gresita.

Este mai indicat sa astepti cu rabdare si sa rasfoiesti orice revista oferita de companie sau ceva ce ai adus cu tine. Procedand astfel, dai dovada de bun-simt si poti afla mai multe despre firma si nevoile sale, stand si observand.

4.    Te prezinti nepregatit la interviu

Din ce in ce mai multi candidati vin la interviu nepregatiti, crezand ca sunt in stare sa faca oricum o impresie buna. Candidatii cei mai seriosi isi fac timp pentru a se gandi la intrebarile pe care este posibil sa le puna managerul, astfel incat sa raspunda increzator in timpul intrevederii.

De asemenea, acestia isi cerceteaza angajatorul, astfel incat sa poata  explica de ce aptitudinile lor sunt cele mai potrivite pentru companie si pentru jobul respectiv. In plus, pun accent si pe realul interes fata de companie si fata de postul disponibil.

5.    Pari arogant

Increderea in sine este esentiala pentru orice aplicant, insa daca mergi prea departe, vei iesi in evidenta – si nu intr-un mod pozitiv. Sa bravezi (“Am fost cel mai bun angajat pe care il va avea vreodata compania la care am lucrat pana acum!”) este cea mai buna cale de a parea arogant. In plus, lasi impresia ca vei avea dificultati in a colabora cu colegii.

6.    Nu pui intrebari

Pe masura ce interviul se desfasoara, managerul angajator te va intreba la un moment dat daca ai intrebari. Raspunsul tau ar trebui sa fie afirmativ. Insa intrebarile tale ar trebui sa mearga mai departe de “Care este pachetul salarial pentru aceasta pozitie?” si “La cate zile de concediu sa ma astept?”

Chiar daca beneficiile sunt componente importante ale oricarui job, abordeaza aceste subiecte doar daca intervievatorul a aratat un real interes de a te angaja. Intrebari mai potrivite pentru o prima intrevedere sunt: “Care vor fi sarcinile mele specifice?” “Care sunt prioritatile de top pentru aceasta pozitie?” si “Cum arata o zi tipica in aceasta compania?”

7.    Sari peste follow-up

Chiar daca simti ca ai facut o treaba extraordinara la interviu, nu este o idee buna sa te lasi pe spate si sa astepti ca managerul sa te sune cu o oferta. Daca ii trimiti angajatorului un mesaj imediat dupa interviu, ai ocazia de a-i multumi pentru timpul acordat si de a sublinia interesul tau pentru jobul respectiv.

#angajare, #angajat, #cariera, #companie, #esua, #interviu, #manager, #metode, #slujba , #Stiri Locuri de munca