7 lucruri pe care ar fi trebuit sa le spui la interviul de angajare

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 21:47
8546 citiri
7 lucruri pe care ar fi trebuit sa le spui la interviul de angajare

Cea mai frecventa nemultumire a celor care isi cauta un job este ca participa la interviu dupa interviu si nu primesc nici o oferta de angajare. Daca te incadrezi in aceasta categorie, ia in considerare faptul ca poate te sabotezi singur, dand dovada de o performanta scazuta la interviu.

In randurile ce urmeaza, veti gasi scenarii tipice de interviu, cele mai frecvente greseli pe care le fac candidatii si cele mai bune metode de a gestiona fiecare situatie in parte.

Scenariul Nr. 1: Intervievatorul ti-a pus intrebari grele, dar potrivite, cu privire la diverse probleme profesionale: o perioada lipsita de activitate sau faptul ca ai sarit din job in job. Intrebarea ori te-a uimit si astfel ai raspuns incoerent ori te-a determinat sa adopti o atitudine defensiva, pentru ca te-ai simtit pus la zid, afirma CareerBuilder.

Ce ar fi trebuit sa spui: Cand intervievatorul ti-a citit CV-ul, acesta a inteles de ce ar putea fi o adevarata provocare pentru tine cautarea unui loc de munca si te-a invitat la interviu. Drept urmare, faptul ca nu ai avut nici un job stabil nu a fost ceva eliminator, insa un raspuns negativ ar putea fi.

Explica-ti situatia fara sa devii emotiv sau sa te iriti, spunand “In trecut, am facut greseala de a accepta un post doar in functie de salariu. Acesta lucru m-a determinat sa-mi tot schimb joburile, pentru ca nu eram niciodata complet multumit. Acum vreau sa lucrez pentru o companie care ma recompenseaza cum se cuvine si ale carei valori sunt aceleasi cu ale mele.”

Scenariul Nr. 2: Intervievatorul te-a intrebat “De ce ar trebui sa te angajez?” Ai enumerat punctele forte care se potrivesc postului dorit. Desi nu este practic gresit ce ai facut, ai fi putut sa mergi putin mai departe cu raspunsul tau.

Ce ar fi trebuit sa spui: “Aceasta este o intrebare buna. In loc sa va ofer un raspuns standard, mi-ar placea sa particip la o proba, astfel incat sa-mi puteti observa etica profesionala inainte de toate.” Un astfel de interviu este atunci cand efectuezi sarcinile postului dorit, ca si cum ai fi deja angajat. In acest fel, managerul iti poate analiza performanta inainte sa inainteze oferta oficiala de angajare.

Scenariul Nr. 3: “De ce vrei sa-ti parasesti actualul loc de munca?” este o alta intrebare frecventa, una pe care o asteptai, insa nu erai sigur de cum ai putea raspunde. Motivul tau este ingropat in resentimente, asa ca raspunzi “Seful meu ma uraste. M-am saturat sa nu fiu luat in considerare cand vine vorba de promovari.”

Ce ar fi trebuit sa spui: Sinceritatea e intotdeauna cea mai buna abordare atunci cand raspunzi la intrebarile intervievatorului. Totusi, exista o diferenta intre a te impusca singur in picior si a oferi un raspuns sincer si direct. Daca vrei sa-ti dai demisia din cauza politicilor organizatiei, intervievatorul nu trebuie sa stie toate detaliile.

Drept urmare, un raspuns neutru precum “Am avansat cat am putut in cadrul companiei X. Asadar, caut un post in cadrul caruia sa pot gestiona o zona de lucru mai mare,” este cat se poate de sincer, fara sa ofere prea multe detalii inutile.

Scenariul Nr. 4: De vreme ce un om obisnuit isi cauta un nou job la fiecare 2 ani, intervievatorul ar dori sa stie cat planuiesti sa ramai angajatul companiei, daca se pune aceasta problema. Nestiind exact cum sa raspunzi, spui “Pana la pensionare.”

La prima vedere, raspunsul pare a fi bun, pentru ca te dedici organizatiei care te angajeaza. Insa, in realitate, un astfel de raspuns nu este deloc credibil in ziua de azi.

Ce ar fi trebuit sa spui: Arata-ti ambitia odata cu dedicarea, spunand “Planuiesc sa raman in cadrul companiei dumneavoastra atata vreme cat pot contribui la bunul mers al lucrurilor si cat pot creste din punct de vedere profesional.”

Scenariul Nr. 5: Ai comis o greseala fundamentala. Ai intarziat la interviu. Nervos fiind, ai scos o scuza lunga si imbarligata, atrangand si mai mult atentia asupra greselii tale.

Ce ar fi trebuit sa spui: Cere-ti scuze si treci repede peste. “Imi cer scuze pentru intarziere. Sunt foarte entuziasmat cu privire la acest job si astept cu nerabdare sa discutam despre cum pot implini nevoile pozitiei disponibile.”

Scenariul Nr. 6: Spre finalul interviului, ti s-a oferit ocazia de a pune intrebari. Ai intrebat lucruri tipice, precum “Cat de curand pot astepta un raspuns din partea dumneavoastra?” insa ai omis sa ceri jobul direct.

Ce ar fi trebuit sa spui:
“Bazandu-ma pe discutia de astazi, aveti vreo rezerva cu privire la oferta de angajare pentru mine? Daca intervievatorul iti da un motiv pentru care ezita, revinde-ti calificarile. Daca acesta spune “nu,” revino cu “Sunt interesat de aceasta pozitie. Poate fi al meu jobul?” Ai fi surprins de cati angajatori de angajeaza strict pe baza recomandarilor.

Scenariul Nr. 7: La un moment dat, in timpul interviului, ai fost intrebat de cerintele salariale. In functie de sfaturile pe care le-ai primit, raspunzi punand o alta intrebare, “Care este bugetul pentru aceasta pozitie?” Din nefericire, o astfel de intrebare nu face decat sa irite angajatorul.

Ce ar fi trebuit sa spui: Este acceptabil sa eviti intrebarile cu privire la salariu, o data sau de doua ori, insa raspunde la intrebare daca esti intrebat pentru a treia oara. Poti oferi un interval, spunand “In functie de responsabilitatile jobului si de succesul meu dovedit in atragerea profitului, ma astept la o suma intre X si Y.”

Cu raspunsurile potrivite, poti transforma acele situatii stanjenitoare in ceva placut si poti obtine jobul dorit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajare, #angajator, #cariera, #companie, #interviu, #intrebari, #sef , #Stiri Locuri de munca