7% din populatia activa va fi formata profesional pana in 2010

Marti, 12 Iunie 2007, ora 13:55
1776 citiri

Formarea profesionala si invatarea pe tot parcursul vietii sunt prioritare pentru reformarea pietei muncii din Romania, iar tinta nationala pentru anul 2010 este ca sapte procente din populatia adulta sa urmeze cursuri de perfectionare, a declarat directorul din Ministerul Muncii, Eugen Blaga.

Directorul Directiei Programe si Strategii Forta de Munca din Ministerul Muncii (DPSFM), Eugen Blaga, a declarat, pentru NewsIn, ca strategia ministerului in ceea ce priveste formarea profesionala este acordarea de beneficii si de sprijin tuturor furnizorilor de formare, nu numai agentiei pentru ocupare.

Potrivit lui Blaga, deja au avut loc intalniri cu operatorii privati care ofera formare profesionala pentru a se identifica nevoile acestora. Principalele schimbari pe care ministerul le are in vedere in acest domeniu tin de elaborarea unei legislatii mai permisive si introducerea unor facilitati pentru operatorii care au rezultate, cum ar fi reducerea fiscalitatii sau acordarea unor indemnizatii si bonusuri.

Eugen Blaga a mai spus ca, in general, firmele isi formeaza profesional angajatii, asa cum prevede si legislatia in vigoare, dar procentul nu se cunoaste cu exactitate pentru ca nu exista o monitorizare a fenomenului foarte bine pusa la punct. Desi Romania se afla pe ultimul loc la capitolul formare profesionala dintre toate tarile din UE, oficialul din Ministerul Muncii a precizat ca angajamentul national pentru anul 2010 este ca sapte procente din populatia activa sa fie formata profesional. Tinta stabilita de celelalte tari europene, prin Strategia de la Lisabona, este 12,5%.

Potrivit lui Blaga, in 2006, furnizorii de formare autorizati au eliberat peste 500.000 de certificate de calificare, ceea ce ridica procentul referitor la formarea profesionala de la peste 1,5%, cat era in 2005, la 4-5%. Infiintarea Obseravorului ocuparii si a Barometrului locurilor de munca vacante vor contribui, de asemenea, la monitorizarea fenomenului de formare si la o "gestionare corecta a pietei muncii".

Monitorizarea pietei muncii

Cele doua instrumente de lucru vor fi niste baze de date in care se vor stoca toate informatiile despre piata muncii (studii, rapoarte, evolutii sau numarul de locuri de munca vacante) si care vor fi distribuite, la cerere, tuturor celor interesati. Observatorul va realiza, de asemenea, la comanda, studii ale pietei muncii pentru firmele care doresc sa intre in Romania si care au nevoie de asemenea analize.

Din strategia de monitorizare a pietei muncii, mai fac parte si realizarea unui studiu despre toti potentialii angajatori din Romania, despre cererea si oferta de locuri de munca, precum si actualizarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), prin realizarea monografiilor ocupationale si a standardelor ocupationale. Pana in prezent, ministerul a elaborat peste o suta de monografii pentru tot atatea meserii si estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, sa mai fie realizate inca 500.

Desi legislatia privind infiintarea Observatorului Ocuparii se afla inca in faza de proiect (Eugen Blaga spera ca legea sa intre in dezbatere dupa vacanta parlamentara), acesta a realizat deja doua rapoarte despre situatia tinerilor din Romania si despre formarea profesionala continua. Finantarea tuturor acestor proiecte se face cu bani de la Banca Mondiala, "ce a mai ramas de la diferite alte proiecte", a specificat Blaga.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)