60% dintre romani vor sa munceasca si dupa pensionare

Luni, 31 August 2009, ora 14:18
1814 citiri
60% dintre romani vor sa munceasca si dupa pensionare

Aproape doua treimi (61%) dintre romani se gandesc sa munceasca si dupa varsta pensionarii, 69% dintre acestia avand varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, potrivit unui studiu realizat de Aviva pentru acest an si publicat luni de NewsIn.

Cu toate ca 63% dintre romani considera ca nu vor avea suficienti bani atunci cand se vor pensiona, doar 27% din populatie apeleaza la servicii financiare de economisire pentru a-si imbunatati nivelul de trai la pensionare, arata Aviva.

Potrivit aceluiasi studiu, printre persoanele care se apropie de varsta pensionarii, doar 27% se vor bucura de un trai mai bun in prezent, acestia considerand pensia oferita de stat ca fiind mai mult decat suficienta.

"Daca luam in considerare perioada medie de viata a unei persoane adulte din Romania, 70% din acest timp este petrecut muncind, iar 30% corespunde varstei de pensionare. Pentru a ne asigura ca la pensie beneficiem de acelasi standard de viata similar perioadei active, trebuie sa economisim aproximativ 30% din salariul actual", a declarat directorul general al Aviva Romania, Shah Rouf.

El a subliniat ca acest lucru nu este usor pentru majoritatea romanilor, insa procentul de 2% provenit din pensia privata obligatorie (chiar si un maxim de 6%) adaugat la pensia oferita de stat - ca nivel de baza pentru pensionare - nu va cumula cei 30% necesari unui standard ridicat de viata la pensionare.

"Acest lucru se poate realiza fie prin detinerea unei pensii facultative, fie a unei asigurari de viata cu componenta de economisire pe termen lung", a adaugat Rouf.

Neincrederea romanilor in sistemul de stat de pensii este mai mare decat a celorlalti europeni. Cu toate ca 82% dintre respondenti considera ca statul este obligat sa le asigure un trai decent dupa pensionare, acest lucru este privit cu neincredere de marea majoritate a populatiei.

Cei mai sceptici sunt locuitorii din zonele Ardeal si Banat-Crisana-Maramures, 65% si respectiv 67% sustinand in mod sigur ca statul nu le va acoperi cheltuielile zilnice la pensie, in timp ce bucurestenii sunt cei mai increzatori, doar 35% dintre acestia declarand acelasi lucru, se mai arata in studiu.

Astfel, mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate (58%) nu au incredere in ajutorul statului ca acesta le-ar asigura un sprijin financiar la varsta pensionarii.

#romani, #pensii, #bani, #loc, #munca, #cheltuieli, #pensionari , #Stiri Locuri de munca