6 sfaturi pentru o tinuta de succes la interviul de angajare

Marti, 02 Martie 2010, ora 20:35
6717 citiri
6 sfaturi pentru o tinuta de succes la interviul de angajare

Intr-un climat economic crispat, tinuta pe care o ai la un interviu de angajare ar putea sa faca diferenta intre primirea unei oferte si respingerea clara si definitiva.

“Daca nu investesti cu adevarat in felul in care arati, acest lucru te poate costa slujba,” spune consultantul de imagine si stylistul David A. McKnight.

“Noua din zece angajatori spun, cand restul criteriilor de angajare sunt egale intre candidati, ca aleg candidatul cel mai atragator sau candidatul care se prezinta cel mai bine in fata lor.”

Iata sase sfaturi cu privire la stilul pe care ar trebui sa-l abordezi pentru a te asigura ca look-ul tau este in favoarea carierei tale si nu impotriva acesteia:

Creeaza-ti un CV “vizual”

Asigura-te ca tinuta ta transmite mesajul potrivit cu privire la abilitatile tale, sfatuieste Mary Lou Andre, consultant de imagine si autor al cartii “Ready to Wear: An Expert's Guide to Choosing and Using Your Wardrobe."

“Schimba-ti tiparul dupa care iti alegi tinuta, in functie de competentele tale. Vestimentatia trebuie sa fie strans legata de abilitatile tale, de comunicare, de respect si de limitele profesionale pe care e bine sa le trasezi inca de la inceput,” spune Andre. “Nu trebuie sa fii plictisitor, dar trebuie sa iti faci timp sa te gandesti si la asta.”

La costum

Daca nu ti se impune altceva, poarta intotdeauna un costum sau un deux-piece, in cazul femeilor, la primul interviu de angajare. Pentru femei, pantalonul nu mai este exclus din indicatii si este, la fel ca fusta traditionala, acceptat in astfel de cazuri.

“Costumul este un semn de respect fata de companie, dar si fata de persoana care iti ia interviul,” spune McKnight. “Este intodeauna mai bine sa risti sa fii prea elegant decat sa alegi o tinuta care nu se ridica la asteptarile companiei.”

Regulile se aplica

Este esential sa cunosti regulile companiei cu privire la codul vestimentar – mai ales cand vine vorba de tinerii candidati, potrivit lui Andre.

Un individ tanar care nu poarta sosete in cadrul unui interviu la o firma financiara nu va fi luat in serios, in timp ce o femeie tanara ar trebui sa aiba grija sa nu fie prea descoperita.

“Innebunit” dupa traditional

Mai mult de unul din trei oameni spun ca locul lor de munca a devenit mai formal in ultimele 12 luni, potrivit unui chestionar recent realizat de Yahoo! HotJobs.

Insa in timp ce costumul elegant si cravatele subtiri au devenit un adevarat trend si sunt potrivite celor mai multe locuri de munca, este important sa nu exagerezi.

“Nu vrei ca oamenii sa se opreasca din orice activitate si sa te fixeze cu privirea,” spune McKnight. “Trebuie sa intelegi echilibrul dintre a arata ‘trendy’ si a exagera.”

Paseste cu dreptul inainte

Poate ca haina il face pe om, insa nici pantofii nu sunt departe de a te caracteriza, mai ales daca sunt neingrijiti.

“Atunci cand te uiti la pantofii unui barbat, daca acestia au varful patrat, sunt butucanosi sau au talpa de cauciuc, asta strica total intreaga tinuta,” spune McKnight.

Investeste in vestimentatie

Daca bugetul nu-ti permite sa achizitionezi piese de vestimentatie majore, Andre recomanda sa apelezi la un croitor care sa-ti poata ajusta si imbunatati vechile tinute.

O alta achizitie accesibila este costumul negru, care arata curat, nou si ingrijit si care poate fi purtat cu diferite accesorii sau cravate la primul, al doilea si al treilea interviu.

In final, inlatura orice nu porti in mod regulat.

“Fa cumparaturi in dulapul tau, inainte de toate,” spune Andre. “Purtam 20% din ce avem in dulap, in 80% din timp. Indura-te sa scapi de restul de 80%. Vinde hainele pe care nu le porti sau da-le altora care le-ar purta.”

#tinuta vestimentatie garderoba succes cariera interviu angajare , #Stiri Locuri de munca