50 de milioane de oameni vor ramane fara slujbe in 2009

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 14:00
1913 citiri
50 de milioane de oameni vor ramane fara slujbe in 2009

Criza economica mondiala ar putea trimite in somaj pana la 51 de milioane de persoane, daca situatia continua sa se deterioreze, au avertizat miercuri reprezentantii Biroului International al Muncii (BIM), in raportul despre piata muncii in 2009, relateaza AFP.

"Comparativ cu 2007, numarul somerilor ar putea creste pe plan mondial cu 18-30 de milioane si chiar cu 51 de milioane, daca situatia continua sa se deterioreze", afirma reprezentantii Biroului International al Muncii.

in conformitate cu acest ultim scenariu, cel mai nefavorabil, numarul somerilor de pe plan mondial ar putea avansa la 230 de milioane, comparativ cu 190 de milioane in 2008 si 179 de milioane in 2007, estimeaza BIM.

Raportul arata si ca "mai mult de 200 de milioane de oameni, cei mai multi din economiile in dezvoltare, ar putea ingrosa randurile muncitorilor extrem de saraci", daca se va concretiza "scenariul cel mai pesimist".

Reprezentantii BIM se vor "realisti", nu "alarmisti". BIM avertizeaza ca turbulentele economice au "intensificat nelinistea" cu privire la repercusiunile sociale ale globalizarii.

"Ne confruntam deja cu agitatie sociala", a observat directorul general al BIM, Juan Somavia, care a cerut guvernelor sa "nu uite de oameni" in planurile lor de relansare economica.

Potrivit sefului BIM, tarile membre ale grupului informal G20, ai caror reprezentanti se vor reuni in 2 aprilie la Londra, ar trebui sa cada de acord "in afara masurilor financiare si cu privire la masurile urgente care trebuie luate pentru promovarea investitiilor productive, obiectivelor muncii decente si ale protectiei sociale".

Grupul informal G20 regrupeaza tarile membre ale G7 - grupul celor mai dezvoltate sapte state ale lumii (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia) - si Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia, Turcia si Uniunea Europeana.

Organizatia pentru Cooperare ?i Dezvoltare Economica (OCDE) estima, pe de alta parte, in 22 decembrie, ca pana in 2010 numarul somerilor va creste pe plan mondial cu "20-25 milioane", din care 8-10 milioane in tarile membre ale OCDE, potrivit declaratiilor secretarului general al organizatiei, Angel Gurria.

"Se vor pierde intre 8 si 10 milioane locuri de munca in spatiul OCDE", format in special din state dezvoltate, "si intre 20 si 25 milioane in toata lumea, pana in 2010", a declarat Gurria, pentru postul de radio BFM.

Sectorul constructiilor va fi cel mai afectat, dupa ce activitatea a fost "oprita brusc", lovind puternic economiile unor tari precum Spania si Irlanda, a adaugat el.

Sursa: Bloombiz

#cariere, #criza, #disponibilizari, #mondial, #restructurari, #somaj , #Stiri Locuri de munca