5 situatii delicate cu care te poti confrunta la interviul pentru angajare

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 10:08
8690 citiri
5 situatii delicate cu care te poti confrunta la interviul pentru angajare

Interviurile pentru angajare pot fi experiente demoralizante, insa daca stii cum sa gestionezi potentialele situatii dificile care pot aparea, poti sa fii cu adevarat increzator.

1.    Intervievatorul nepriceput. Nu orice profesionist care conduce un interviu de angajare stie cum sa o faca eficient. In realitate, unii sunt chiar foarte nepriceputi. Acestia pot sa nu fie concentrati, pot fi dezinteresati sau nepregatiti; pot chiar domina interviul, vorbind mai mult decat este cazul sau punand intrebari nepotrivite.

Intervievatorul neconcentrat si nepregatit, cel mai probabil, nici nu ti-a citit CV-ul si poate ca nici nu va gasi o copie a acestuia. Nu are nici cea mai mica idee ce ar putea sa te intrebe. Asigura-te ca-i oferi acestuia o copie a CV-ului tau, cerandu-i permisiunea de a-i comunica marile tale realizari profesionale.

Daca intervievatorul nu se mai opreste din vorbit, fii atent la tot ce spune. Poti chiar sa iei notite. Nu te arata exasperat; asculta-l cu atentie si apleaca-te usor inainte si intredeschide gura, sfatuieste Anne Kadet pe Smartmoney.com. Daca nu functioneaza, orice intervievator guraliv te va intreba la un moment dat daca ai intrebari. Ulterior, e randul tau sa vorbesti.

2.    Indemnul “Spune-mi despre tine”. Aceasta “intrebare”, fiind mai mult un soi de ordin, este cea mai frecvent folosita de catre angajatori. Si, cu toate acestea, candidatii raman de fiecare data muti.

Secretul este sa dai un raspuns succint, care sa contina informatii specifice jobului pentru care aplici. Vinde-te! De exemplu:

 “Pana in prezent, m-am concentrat pe pregatirea mea profesionala, pentru a deveni cel mai bun consultant financiar. Sa va spun exact cum am procedat. Sunt student la…, sectia…. Am experienta in retail si educatie superioara, ambele ajutandu-ma sa ma pregatesc pentru aceasta cariera.”

Intervievatorul nu vrea sa iti auda autobiografia si probabil ca nu este interesat nici de viata ta personala, doar daca nu contine aspecte relevante pentru jobul pentru care aplici, scrie quintcareers.com.

3.    Intrebarea despre “slabiciuni”. Conventia cu privire la raspunsul intrebarii “Care sunt slabiciunile tale?” obisnuia sa presupuna transformarea punctelor slabe in calitati. De exemplu: “Sunt perfectionist si nu cred ca poate cineva sa faca treaba mai bine ca mine, asa ca uneori mi-e greu sa-mi impart responsabilitatile cu colegii.” Totusi, acest tip de raspuns poate sa ii plictiseasca pe unii intervievatori, deoarece cunosc prea bine metoda si aud aceleasi replici de ani de zile.

Alte abordari includ verbalizarea unei slabiciuni care este irelevanta pentru jobul respectiv sau, pur si simplu, negarea existentei unor slabiciuni care sa te impiedice sa-ti faci treaba eficient. Prima abordare ar putea fi, totusi, privita ca fiind superficiala, iar celei de-a doua ii lipseste credibilitatea. Pana la urma, cu totii avem slabiciuni.

O abordare care pare sa functioneze cu mai mult succes este sa vorbesti despre o slabiciune evidenta in trecuta, dar pe care ai reusit, cu multa munca, sa o transformi in calitate sau sa o atenuezi. De exemplu: “Tind spre perfectiune si din acest motiv aveam probleme cand venea vorba de delegarea sarcinilor, insa am realizat ca munca de echipa si cumulul experientelor colegilor sunt mai eficiente decat daca incerc sa fac totul singur.”

4.    Intrebarea “De ce ar trebui sa te angajez?” Partea nespusa a acestei intrebari este “De ce ar trebui sa te angajez (pe tine in loc sa angajez orice alt candidat)?” Aceasta este ocazia ta de a straluci, de a te vinde cu succes. Foloseste-te de ceea ce te face cu adevarat unic. Daca reusesti sa convingi angajatorul ca esti realmente diferit, acesta va investi mult in tine. De exemplu, poti spune: “Cred cu tarie ca sunt omul cel mai potrivit pentru acest job.

Precum ceilalti candidati, am abilitatea de a-mi face treaba bine. Insa in afara de aceasta abilitate, posed si o calitate suplimentara care ma face sa fiu cel mai potrivit – dorinta de a excela. Contribui cu tot ce am pentru a reusi. Ma dedic total. De-a lungul carierei mele, m-am luptat sa devin cel mai bun. Succesul pe care l-am atins in functiile de management este dovada faptului ca posed calitatile pe care dumneavoastra le doriti la un angajat.”

5.    Intrebari despre viitor. Candidatii sunt frecvent intrebati “Unde te vezi peste 5/10 ani?”. Raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa combine sinceritatea, ambitia si dorinta ta de a lucra pe termen lung in cadrul companiei respective.

Evita raspunsurile precum inceperea unei afaceri personale, candidatura la Primarie, ceea ce sugereaza ca nu ai nici cea mai mica intentie de a ramane in acea companie.
Nu este total nepotrivit sa mentionezi viata personala (casatorie, familie), insa incearca sa te concentrezi mai ales pe obiectivele profesionale. Mentioneaza intai care iti sunt scopurile profesionale si legate de companie si lasa viata personala la sfarsit.

Candidatii pentru un job trebuie sa priveasca fiecare intrebare care li se pune ca fiind o oportunitate de a demonstra o realizare sau o calitate. Fiecare raspuns trebuie conceput pentru a convinge angajatorul ca meriti sa avansezi la nivelul urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare, #angajat, #cariera, #interviu, #intrebari, #job, #manager, #sef , #Stiri Locuri de munca