5 pasi spre a te pune pe picioare cand esti somer

Duminica, 07 Martie 2010, ora 13:31
3382 citiri
5 pasi spre a te pune pe picioare cand esti somer

Nu este nici un secret ca gasirea unui job in climatul economic actual este cel putin dificil. De cand criza economica a lovit intreaga lume din plin, rata de somaj a crescut, oamenii si-au pierdut slujbele, joburile s-au imputinat si speranta este aproape inexistenta. Oamenii si-au pierdut casele, economiile si sanatatea.

Rata de somaj a crescut, dar aceasta nu ia in considerare si vechii someri care si-au pierdut orice speranta de a mai gasi un loc de munca. Economistii intrevad o oarecare redresare in 2010; asadar, ce poti face pentru a fi cu un pas inainte?

Ingusteaza-ti cautarile

Daca iti imprastii CV-ul in toate directiile, catre orice companie sau angajator, fara sa mai conteze unde ajunge, este gresit sa crezi ca iti cresti sansele de a te angaja. Trebuie sa selectezi, chiar si in aceste vremuri, cui trimiti CV-ul si cui nu.

Daca trimiti acelasi CV in 1000 de locuri, in afara de faptul ca este unul standard si nu ai timp sa-l personalizezi pentru fiecare job in parte, vei parea un candidat mai mult decat disperat. Cauta in domeniul tau, dar priveste si spre domenii care se extind: educatie, sanatate si energie.

Adapteaza-ti CV-ul

Sa dam piept cu realitatea, nu esti perfect pentru toate joburile, insa obiectivul tau este sa ajungi la interviu. Fa in asa fel incat calificarile tale sa iasa in evidenta pe hartie. Inainte sa apesi pe butonul de “send” sau sa lipesti plicul, asigura-te ca ai facut cercetarile necesare pentru a cunoste compania si jobul.

Iti poti evidentia experienta si o poti mula pe cerintele jobului respectiv. Nu este vorba de a minti in CV; este vorba despre sublinierea talentelor si calificarilor legate de pozitia pentru care aplici, scrie CareerBuilder.

“Nu” inseamna “Poate”

Sa-ti cauti de lucru este in sine un job. Acest lucru nu este pentru cei slabi si fara rabdare si sansele sunt, cu asa o piata saturata, sa nu afli niciodata de ce nu ai ajuns la acel interviu.

Este vorba de perserverenta, de a fi capabil sa-ti conduci propria campanie de PR si de a nu lua respingerea in mod personal. Unele dintre cele mai stralucite minti si unii dintre cei mai mari inventatori au fost respinsi si au trait esecuri repetate inainte sa iasa la lumina.

• Nu o lua personal -- Nu este vorba despre tine. Uita si mergi mai departe.

• Retine lectia -- Poate ca ai facut ceva gresit la interviu sau poate ca CV-ul tau nu era ce cauta compania. Invata lectia si procedeaza diferit data viitoare.

• Ia-o ca pe o experienta -- Analizeaza respingerile si accepturile pe care le-ai primit in trecut. Merita sa renunti? Te definesc acele respingeri? Ai supravietuit si mai important, ai gasit apoi un job mai potrivit pentru tine? “Nu” nu inseamna “niciodata.”

Exerseaza-ti discursul

Ai mai auzit asta pana acum. Intri intr-un lift si CEO-ul companiei pentru care ti-ai dorit dintotdeauna sa lucrezi este chiar langa tine. Ai timp pana ajunge liftul la etajul sapte sa-l convingi sa iti acorde sansa unui interviu. Ce spui? Din acest motiv trebuie sa ai mereu o discutie pregatita din timp.

Nu stii niciodata cand sau unde te vei intalni cu cineva care te intreaba cu ce te ocupi sau ce cauti. Vrei sa fii direct, pregatit, concis si sa le starnesti interesul.

Nu renunta niciodata

Nimeni nu are puteri supraomenesti si nimeni nu se asteapta ca tu sa ai. Ai inaintea ta o piata de munca dificila, iar curajul si puterea ta in timpul acestor vremuri aproape imposibile se pot concretiza in capacitatea de a te arata capabil, meritos si valoros; dar oricat de rau te-ai simti sau oricat de descurajat ai fi, trebuie sa faci cate putin in fiecare zi, pentru a-ti atinge scopurile. Un apel telefonic, un contact, un eveniment social, chiar networking-ul social este o modalitate de a da sfoara-n tara cu privire la cautarile tale de angajare si la abilitatile tale.

Nimeni nu o sa-ti bata la usa pentru a-ti oferi jobul visurilor tale; acesta este un lucru la care va trebui sa muncesti singur. Nu te lasa descurajat.

#angajare, #angajator, #companie, #cv, #interviu, #motivare, #networking, #pasi, #sef, #somer , #Stiri Locuri de munca