5 moduri in care iti poti proteja jobul

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 20:52
2082 citiri
5 moduri in care iti poti proteja jobul

Cand lucrezi simti in ceafa respiratia grea a crizei economice? Cu toata agitatia economica pe care o traim cu totii, este usor sa te fixezi pe temerile pe care le poate starni in tine, insa nu e nevoie sa te alarmezi.

Iata 5 pasi care te pot ajuta sa iti cresti valoarea ca angajat si sa eviti valul disponibilizarilor:

1. Faci sau economisesti bani?

Sectorul privat a devenit extrem de orientat pe venit, poate mai mult ca niciodata. Angajatorii impart angajatii in doua grupuri distincte:

1.    Aceia care ajuta la obtinerea banilor
2.    Aceia care ajuta la economisirea banilor

Tu din ce categorie faci parte?

Chiar daca simti ca esti departe de a avea vreo legatura cu veniturile companiei, gandeste-te la propria persoana ca la un centru de profit-si-pierdere mai mult decat ca la un simplu angajat, sfatuieste CareerBuilder.com.

De exemplu, un asistent administrativ care gestioneaza telefoanele primite de la clienti ajuta la crearea unei legaturi solide cu acestia si intareste astfel vanzarile companiei. Astfel, acesta ajuta la obtinerea banilor pentru companie.

Acelasi individ este, de asemenea, capabil sa raspunda la intrebari care ar fi, in mod normal, adresate sefului sau altor angajati. Astfel, acesta economiseste timp si, astfel, bani pentru companie.

Aduna exemple specifice de beneficii pe care le castiga compania din munca ta si cunoaste-ti modul unic in care iti realizezi sarcinile. Noteaza toate aceste informatii si foloseste-le pentru a te vinde la urmatoarea evaluare a performantelor.

2. Devino indispensabil

Nu te ascunde in biroul sau in coltul tau. Priveste in jur. Observa care sunt acele roluri, proiecte sau activitati care par sa aiba cea mai mare atentie si implicare din partea managementului. Daca nu lucrezi deja la un proiect vital, atunci cauta modalitati de a te implica in aceste activitati.

Cere transferul la un alt departament, daca este nevoie. Daca nu se poate, ofera-te sa preiei sarcini suplimentare, care ajuta proiectele respective. Vei fi vazut ca un angajat care este dispus sa mearga departe pentru binele companiei, fiind astfel protejat de disponibilizari.

3. Mai bine management sau in productie?

Atunci cand esti luat in considerare pentru o promovare de la un job in productie la unul de management, gandeste-te cum ar evolua lucrurile intr-o economie care se poate inrautati din ce in ce mai mult. Ar putea sa fie in avantajul tau sa-ti pastrezi jobul in productie, de vreme ceva managerii juniori sunt cei mai predispusi la disponibilizari.

4. Sterge-ti agenda de praf

Momentul sa-ti cultivi reteaua sociala este acum, nu atunci cand vei avea nevoie de o favoare. Fa o lista de prieteni si colegi cu care nu ai mai vorbit de multa vreme. Trimite-le un e-mail sau, daca relatia voastra este mai stransam invita-i la o cafea sau la un pranz.

Reia legatura cu cativa oameni in fiecare luna, pana cand iti actualizezi intreaga lista si elimini contactele irelevante. Foloseste aceasta oportunitate pentru a te reintalni cu contactele tale si pentru a te pune la curent cu evenimentele care se petrec in domeniul tau de activitate. De asemenea, nu uita sa impartasesti si din cunostintele tale.

5. Educa-te

Creste-ti valoarea in fata angajatorului, actualizandu-ti in mod constant cunostintele si abilitatile. Intreaba-ti supervizorul sau departamentul de HR despre oportunitatile de continuare a educatiei. Unele companii iti pot plati taxele de scolarizare.

O alta resursa este reprezentata de asociatiile de profesionisti din diverse domenii, care ofera tot felul de traininguri membrilor lor. De asemenea, acestea sunt folositoare si pentru ca sunt o sursa de informatie continua legata de domeniul tau.

Actualizaeaza-ti CV-ul

Desi acest lucru nu te va ajuta sa-ti pastrezi actualul loc de munca, daca orice altceva da gres si te trezesti ca trebuie sa iti cauti un alt job, este o idee buna sa-ti rescrii CV-ul inainte sa ai nevoie de el.

Atunci cand iti creezi acel nou CV, ambaleaza-te frumos in ochii viitorului angajator si subliniaza felul in care ti-ai ajutat fostul angajator. Da exemple despre cum ai ajutat la generarea venitului sau la economisirea banilor companiilor la care ai lucrat. Concentreaza-te pe beneficiile pe care le poti aduce urmatorului tau angajator.

#economie job disponibilizari cariera angajat companie , #Stiri Locuri de munca