300 000 de romani vin acasa pana la sfarsitul anului

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 13:58
1687 citiri
300 000 de romani vin acasa pana la sfarsitul anului

Ministerul Muncii estimeaza ca pana la sfarsitul anului ar putea sa se intoarca in tara intre 250 si 300 de mii de romani, din totalul de 2,5 milioane, si anunta ca urmeaza sa fie realizate sondaje in Italia si Spania, pentru a se sti exact care este numarul total al celor fara locuri de munca.

"Aproape sigur se vor intoarce in scurt timp in tara cel putin 10% din cei 2,5 milioane de romani care lucreaza in strainatate, adica intre 250 si 300 de mii de persoane, din cauza crizei economice si a imposibilitatii de a se mai intretine. Este vorba despre cei care au ramas fara locuri de munca in Italia si Spania, insa este posibil sa revina si din alte tari", a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu.

Oficialii de la Bucuresti sustin ca cea mai mare parte a celor care care vor reveni in tara au lucrat in ultimii ani in agricultura, servicii sociale si constructii.

"Multi au lucrat in constructii si agricultura si s-au calificat la standardele cerute de Uniunea Europeana, astfel ca exista posibilitatea ca, odata intorsi in tara, sa poata oferi la randul lor locuri de munca prin infiintarea unor noi firme. Ne gandim sa-i stimulam sa investeasca saa sa-i ajutam prin noi legi pentru a facilita aceasta capacitate de angajare", a mai spus Cornoiu.

Pe de alta parte, Ministerul Muncii ia in calcul o noua revizuire in sus a numarului de someri estimati pana la sfarsitul anului, ce ar putea astfel sa depaseasca ultima previziune, de 800.000 de persoane.
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat luni ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200.000-300.000, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.

"Va fi un numar mai mare de someri la sfarsitul anului si vrem sa ne asiguram ca putem plati indemnizatiile de somaj si masurile active si de formare profesionala ce se impun in acest an", precum si pierderile cauzate de Ordonanta de Urgenta ce a permis prelungirea cu trei luni a perioadei de somaj, a declarat ministrul de resort.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, 347.707 dintre acestia provenind din sectorul privat.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#romani, #someri, #Italia, #Spania, #Ministerul muncii, #estimare, #indemnizatie somaj , #Stiri Locuri de munca