Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

28.000 de absoventi d eliceu sunt someri. 800 primesc deja indemnizatie

28.000 de absoventi d eliceu sunt someri. 800 primesc deja indemnizatie

Aproape 28.000 de absolventi de liceu din 2011 s-au inregistrat ca someri, cei mai multi in iulie si august, iar peste 800 dintre acestia primesc deja indemnizatie de somaj, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

In perioada iunie - august au fost inregistrati ca someri 27.922 de absolventi de liceu din 2011. Dintre acestia, 15.735 s-au inregistrat in iulie, 11.818 in august si 369 in iunie, a precizat, vineri, ANOFM.

Dintre cei aproape 28.000 de absolventi de liceu intrati in evidenta ANOFM, 812 primesc deja indemnizatia de somaj. Cele mai multe indemnizatii de somaj pentru absolventii de liceu din acest an au fost date in judetele Giurgiu (226), Teleorman (85), Bacau (80), Sibiu (73), Hunedoara (60) si Mures (59).


Absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani pot primi indemnizatie de somaj daca fac dovada ca in 60 de zile de la absolvire s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, in vederea medierii pentru incadrarea in munca, potrivit prevederilor legale in vigoare.


 


Aproximativ 100.000 de absolventi de liceu nu au luat bacalaureatul in acest an.


Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, estimeaza ca rata somajului la nivel national va ajunge, pana la sfarsitul anului, la 4,8 la suta, "deci o crestere foarte mica".


 


"Rata somajului se va aplatiza. Desigur ca acum am avut activitatile sezoniere care incep sa se termine, au venit absolventii. Dar rata nu a crescut foarte mult, ca in alti ani. Cred ca va fi undeva la 4,8 de la 4,77 la suta, deci o crestere foarte mica, desi absolventii au venit si s-au inregistrat. S-au inscris foarte multi tineri", a spus Bian.


Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, declara, in iulie, ca bacalaureatul din acest an a dat mai multi someri, iar piata muncii va avea un nou val de tineri foarte vulnerabili, care vor avea nevoie urgent de consiliere, orientare profesionala si calificare. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1266 ori