Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

20% din femeile rome spun ca sunt discriminate a locul de munca

20% din femeile rome spun ca sunt discriminate a locul de munca

Circa 20% dintre salariatele de etnie roma la nivel national spun ca in cursul anului 2010 au fost discriminate sau tratate diferit de alti colegi de munca, potrivit unui studiu facut de Agentia "Impreuna" si Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale.

"Femeile rome chestionate au declarat, in proportie de 20%, ca sunt discriminate si doar in proportie de 4,3% au mentionat etnia ca dimensiune a tratamentului diferentiat.

Cu toate acestea, ele mentioneaza - in proportie de 42,1% - conflictele cu colegii de munca drept cea mai recenta problema cu care s-au confruntat la serviciu.


Persoanele aflate pe pozitii similare la locul de munca (colegii) angajatilor de etnie roma sunt principalii generatori de tratamente diferentiate si/sau discriminare", se arata intr-un comunicat transmis joi de Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna".


De asemenea, aproape 20% dintre femeile rome respondente au afirmat ca au lucrat in mod regulat ore suplimentare neplatite, 20% ca nu au posibilitati de promovare, iar 15% au declarat ca relatiile cu colegii sunt tensionate, potrivit studiului "Femei rome pe piata muncii: Interese, reprezentare si participare sindicala".


"In ceea ce priveste reprezentarea grupurilor vulnerabile in sindicate, 70% dintre respondentii cu nivel ridicat de studii ar fi de acord sa aiba lidera de sindicat femeie roma, in timp ce respondentii cu nivel scazut de educatie ar fi de acord doar in proportie de 33,3%", se mai arata in comunicat.


Oficialii Agentiei "Impreuna" spun ca necesitatea realizarii acestui studiu a reiesit din nevoia de crestere a vizibilitatii in spatiul public si de reprezentare a intereselor femeilor rome pe piata muncii.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1678 ori
Citeste mai multe desprediscriminare loc de munca salariate