Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

10 reguli pentru un pranz de afaceri reusit

10 reguli pentru un pranz de afaceri reusit

Pranzul si cina de afaceri nu presupun distractie, dupa cum stiu cei care au participat la multe dintre ele, ci discutii de afaceri. De asemenea, acestea implica si o politete de baza, pe care am invatat-o cu totii acum mult timp, dar care tinde sa fie trecuta cu vederea pe masura ce trece timpul.

@page Section1

Ssize:8.5in 11.0in;

margin:1.0in 1.25in 1.0in 1.25in;

mso-header-margin:.5in;

mso-footer-margin:.5in;

mso-paper-source:0;T

div.Section1

Spage:Section1;T

-->

De exemplu, niciodata sa nu vorbesti cu gura plina. In schimb, ia

imbucaturi mici, astfel incat sa poti inghiti repede daca cineva iti pune o

intrebare, sfatuieste money.cnn.com.

Alte cateva reguli cu privire la mesele de afaceri:

Pranzul insotit de alcool este un

"faux pas".

Consumul de alcool iti intuneca judecata. Asadar, daca seful

sau clientul tau nu dau startul, nu sugera niciodata consumul catorav

cocktail-uri. Daca cel cu care esti la masa are initiativa aceasta si comanda

alcool, poti evita o situatie ciudata, comandand ceva usor, fara prea mult

alcool. Apoi, sa nu-ti termini bautura.

Sa nu presupui

niciodata ca cel cu care te intalnesti in interes de afaceri cauta o cale de a

socializa.

Oamenii din mediul de afaceri pot parea uneori extrem de

prietenosi sau de deschisi - insa acest lucru nu inseamna ca au cel mai mic

interes in a se intalni cu tine dupa program. Sa inviti un client sau o clienta

in oras este strict interzis.

De cate ori este

posibil, locul de intanire trebuie sa fie la biroul clientului sau

angajatorului si ulterior sa il conduci la restaurant.

Daca apelezi la varianta "Ne vedem acolo", e posibil sa

economisesti putin timp daca il cunosti deja pe cel cu care trebuie sa te vezi

si astfel il poti recunoaste cu usurinta. Daca nu va cunoasteti, nu-I da

intalnire direct la restaurant. Imagineaza-ti ce impresie ai crea daca ati

astepta amandoi, asezati separat.

Fii intotdeauna

amabil cu chelnerii.

Oricine este dragut cu tine, dar nepoliticos cu cel care va

serveste nu este o persoana cu care vrei sa ai de-a face. Fii politicos cu

personalul restaurantului, indiferent ce se intampla. Acest lucru poate fi

dificil cand chelnerul tocmai a varsat un bol de supa pe costumul tau nou, dar

strange din dinti si abtine-te.

Nu da in competitie!

Un pranz de afaceri iti ofera ocazia de a vorbi despre cat

esti de priceput in ceea ce faci, dar sa faci asta denigrand pe altcineva este

de prost gust. Invata sa iti construiesti relatiile intrecand competitia, nu

punand-o la pamant. Daca iei masa cu un potential client care face deja afaceri

cu rivalul tau, insultandu-l pe competitor iti insulti clientul, lasand

impresia ca si acesta trebuie sa fie prost daca lucreaza cu competitia.

Vino pregatit cu

subiecte de discutii gandite din timp.

Evita momentele stanjenitoare de liniste, abordand cateva

subiecte usoare, de zi cu zi si nelegate de afaceri. Invata sa pui intrebari

interesante. Oamenilor le place sa-si spuna gandurile cu privire la lucrurile

care ii incanta, fie ca este vorba despre calatorii, sport, gradinarit sau

filme.

Cunoaste afacerea clientului tau.

Nu te indrepta niciodata spre o masa de afaceri fara sa stii

totul despre afacerea clientului tau si despre tendintele actuale in domeniu.

Cu cat vei spune mai putin (sau vei gandi mai putin) "Nu stiam asta!" pe

parcursul discutiei, cu atat il vei impresiona mai mult.

Nu-ti intreba

invitatul cat ar trebui sa lasi bacsis.

Oricine stie sa citeasca meniul va avea deja o idee destul de

bine formata. Daca nu poti citi nota de plata fara ochelari, ai grija sa-I ai

mereu la tine.

Gandeste-te care ar

fi cel mai potrivit restaurant.

Acest lucru este extrem de important, pentru ca spune multe

despre tine si despre cat de mult pretuiesti clientul. Prea nepretentios sau

ieftin, iar clientul se poate simti lipsit de valoare. Prea extravagant si

scump, iar clientul poate considera ca arunci banii fara sa te gandesti  si sa se gandeasca oare cat de atent vei fi

cu banii sai, daca ajungeti sa lucrati impreuna. Cand ai dubii, sugereaza-i clientului

sa aleaga el locul. De asemenea, alegerea sa iti va spune si tie multe despre

el.

 Un articol de Teodora Popa

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4437 ori